Hoop brengt olieprijzen op hoog niveau

29-12-2020 | |
Foto: Canva/Creativa Images
IMG_Coronavaccin-canva-CreativaImages

De prijs voor ruwe Brent-olie stond dinsdagmiddag 29 december rond de $ 51,50 per vat, een stijging van zo’n 1,3%. Half december werd de grens van $ 50 per vat bereikt. Dat was niet meer gebeurd sinds de prijsval in maart als gevolg van de coronacrisis.

Een van de oorzaken voor de stijging is de positieve signalen uit de Verenigde Staten, waar president Donald Trump alsnog zijn handtekening zette onder het Amerikaanse coronasteunpakket. Het zou de vraag naar brandstof en de economie ten goede kunnen komen.

Olie-investeerders kijken vooral naar korte termijn

Tegelijkertijd putten investeerders hoop uit het coronavaccin dat wereldwijd wordt ingezet. Volgens diverse marktexperts die persbureaus Bloomberg en Reuters spraken, kijken de investeerders die in olie beleggen vooral enkele maanden vooruit in plaats van naar de kortetermijnontwikkelingen.

Het coronavirus blijft namelijk alom aanwezig en op zeer korte termijn wordt nog geen algehele opheffing van lockdowns verwacht. Een nieuwe variant van het virus in het Verenigd Koninkrijk leidt tevens tot onzekerheid, wat de vraag op korte termijn aantast en de prijzen drukt.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:550px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/5feb141d41792"></iframe>

Opec-landen praten over hoeveelheid olieproductie

Op 4 januari staat een bijeenkomst gepland van de Opec-landen en bondgenoten, waaronder Rusland, ook wel bekend als de Opec+-landen. De landen spreken in die bijeenkomst over de olieproductie in het komende jaar. Om de oliemarkt te stimuleren, verlaagden landen hun productie in 2020. De hoop bestond dat olieproducerende landen ook in het nieuwe jaar nog minder zouden produceren. In de bijeenkomst zullen de landen waarschijnlijk besluiten de productie in januari met 500.000 vaten olie per dag te verhogen.

Ook Rusland voert een stijging van de productie door in februari, zo zei de vice-premier van Rusland maandag. Hoewel dat niet is wat gehoopt werd, wordt de nog enigszins terughoudende productieverhoging niet gezien als het slechtste scenario. Daardoor blijven de olieprijzen stijgen.

Bekijk naast olieprijzen ook prijzen voor onder meer gas en diesel via Foodagribusiness.nl/markt

Kloosterman
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.