Doorgaan naar artikel

Hoop op plus Duitse varkensprijs blijft

De hammenafzet richting Italië gaat niet makkelijk. - Foto: Bert Jansen premium

De hammenafzet richting Italië gaat niet makkelijk. - Foto: Bert Jansen

De tegenstellingen waren groot deze week op de Duitse varkensmarkt. Al weken ligt het aantal slachtingen op of rond de 750.000 varkens per week. Dat is een stuk lager dan voorgaande jaren.

Desondanks hangt er geen varken boven de markt. Varkenshouders willen dan ook dat de varkensprijs stijgt naar € 2,40 per kilo. Slachterijen gooien echter hun hakken diep in het zand. De afzetmarkt is slap. Ze zeggen daardoor hun verkoopprijzen niet te kunnen verhogen. Ze waarschuwen voor inzakken van de consumptie als er prijsmatig overvraagd wordt.

Langer mooi weer nodig voor betere afzet varkensvlees

Voor een prijsstijging zal het langer mooi weer moeten zijn, beamen ook Nederlandse slachterijen. De afzet gaat niet vanzelf. Zo is er weerstand in Zuid-Europa, waardoor de hammenafzet vooral richting Italië wordt geraakt. Een ander voorbeeld is de afzet van buiken naar Korea; die verloopt maar mondjesmaat.

En bij de afzet van bijproducten naar China moeten de Nederlandse slachterijen sinds begin deze maand genoegen nemen met lagere bedragen per kilo. De voortekenen voor volgende maand zijn dat er opnieuw een prijsverlaging in het verschiet ligt. Chinese kopers zeggen in het binnenland voldoende te kunnen krijgen en dat alleen met prijsdaling het volume stabiel te houden is.

Stemming Duitse markt van dag tot dag anders

Terug naar de Duitse markt. Het verbeteren van de stemming, maar ook de grilligheid van de markt kwamen daarbij deze week goed tot uiting in het verloop van internetbeurs Teleporc. Die vloog vrijdag 5 mei omhoog van € 2,41 naar € 2,50 per kilo geslacht gewicht. Op de dinsdagveiling deze week verloor de gemiddelde prijs echter weer € 0,05 per kilo. Dat geeft volgens ISN-marktdeskundige Matthias Quaing precies het verloop van de stemming op de Duitse markt weer. Die kan van dag tot dag anders zijn.

Evengoed is de gemiddelde opbrengst bij € 2,45 per kilo nog ruim boven de officiële Duitse varkensprijs van € 2,33 per kilo. Een prijsverschil van € 0,05 staat synoniem voor een stabiele markt. Daarmee geeft het prijspeil een grote ruimte voor prijsstijging aan. Die komt er uiteindelijk niet. De argumenten van de slachterijen overtuigen de VEZG ook deze week tot een voortzetting van de vlakke koers.

Nederlandse noteringen onveranderd

Datzelfde doen ook de Nederlandse noteringen. Na een onveranderde € 2,38 (€ 2,183 ex btw) van Vion, houden zowel Compaxo als Van Rooi Meat € 2,13 per kilo op de prijsborden.

Toch is de stemming hoopvol. Nederlandse handelaren zijn ervan overtuigd dat de Duitse varkensprijs gaat aantrekken. Deze week spelen de feestdagen nog parten: volgende week mist een of twee werkdagen door Hemelvaart, daardoor kunnen slachterijen dan uit de voeten met minder aanbod.

Als daarna weer een volle week komt, zal het tekort aan varkens op de Duitse markt de discussie over de noodzaak (en het gevaar) van prijsverhoging weer in volle hevigheid gevoerd gaan worden. En als er een plus op de Duitse varkensprijs komt, dan zal die ook in Nederland gevolgd worden.

Prognose: stabiel tot stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin