Doorgaan naar artikel

Hoop op stabiel handelsklimaat met Biden

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: ANP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

Foto: ANP/ANDREW CABALLERO-REYNOLDS

De toon in het Amerikaanse handelsbeleid zal veranderen, nu president Joe Biden is verkozen tot nieuwe president van de Verenigde Staten.

Het handelsconflict tussen de VS en China, dat grote impact heeft op onder andere de agrarische handelsstromen wereldwijd, zal echter niet van de één op de andere dag opgelost zijn. Hoop is er wel dat er een akkoord komt tussen de Europese Unie en de VS.

Meer perspectief

Evofenedex, belangenbehartiger van 15.000 handels- en logistieke bedrijven in Nederland, verwacht dat de winst van Biden zal leiden tot een verbetering van het wereldwijde handelsklimaat. Directeur Bart Jan Koopman van Evofenedex denkt dat met Biden meer perspectief ontstaat op een betrouwbaar en werkend internationaal handelssysteem. Koopman denkt wel dat ook de Democraten zeer kritisch zijn op de rol van China in de wereld, dus grote stappen lijken hier niet waarschijnlijk.

Handelsoorlog VS en China

De handelsoorlog tussen de VS en China begon in juli 2018. De Trump-regering hief $ 34 miljard aan tarieven op Chinese goederen. China legde vervolgens een tarief van 25% op Amerikaanse sojabonen en andere landbouwproducten. Een reeks wederzijdse vergeldingsacties volgde. De Chinese tarieven voor sojabonen uit de VS stegen verder naar 33% en voor Amerikaanse varkensvleesproducten naar 72%.

“Het Amerika onder president Biden zal hopelijk koersen op meer geopolitieke stabiliteit, herstel van de positie van de WTO en het multilaterale handelssysteem, en gaan onderhandelen over een handelsakkoord tussen de Europese Unie en VS. En dat verschil kunnen bedrijven zeker gaan merken”, aldus Koopman. De WTO (wereldhandelsorganisatie) verloor door Trump een belangrijke functie in het oplossen van handelsgeschillen.

Een sterk Europa is heel relevant

Voorzitter Ingrid Thijssen van werkgeversvereniging VNO-NCW, waarbij ook organisaties uit de land- en tuinbouw zijn aangesloten, is kritischer. “De toon zal anders worden. Maar als je kijkt naar het geopolitieke spel tussen China en de VS, moeten we niet naïef zijn. Dat zal niet veranderen. Het betekent dat een heel erg sterk Europa heel relevant is”, zei Thijssen in de talkshow WNL op Zondag. “De Verenigde Staten zijn extreem belangrijk voor Nederland en Europa. De VS is ook een van de grootste investeerders, misschien wel dé grootste investeerder, in Nederland. Die relaties zijn ongelooflijk relevant”, legde Thijssen uit. Ze noemt het een goede zaak dat Biden het belang van samenwerking onderkent.

Invoerheffingen op Amerikaanse goederen

Onlangs bepaalde de WTO dat de EU voor $ 4 miljard aan heffingen mag invoeren op Amerikaanse goederen. Onder andere op suiker, soja-olie voor menselijke consumptie, gedroogde uien, trekkers en zoete aardappelen. De EU wachtte met het invoeren daarvan om beschuldiging over inmenging in de Amerikaanse verkiezingen te voorkomen. De Europese handelsministers kwamen maandag overeen om dinsdag de invoerheffingen in te voeren. Duitsland wilde wachten, om zo de handelsrelaties met de VS te verbeteren na de winst van Biden. De lidstaten hebben nu steun voor de stap uitgesproken, met de aantekening dat onderhandelingen tussen de VS en de EU moeten leiden tot oplossing van het conflict.

Trans-Atlantische handel

Brussel hoopt met de nieuwe president Joe Biden wel afspraken te kunnen maken over de trans-Atlantische handel. De sanctie vloeit voort uit een al zestien jaar durend conflict tussen de EU en de VS over staatssteun aan vliegtuigbouwers Boeing en Aubus. Trump voerde al eerder heffingen in op Europese producten, waaronder kaas.

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin