Doorgaan naar artikel

Horeca Alliantie brengt energiestress ondernemers in kaart

Vanuit de horeca komt een noodkreet aan het kabinet om de energieproblemen in de sector snel op te lossen.

Nieuws
Food
De overheid heeft in de kabinetsplannen te weinig aandacht voor de energieproblemen waar horecabedrijven mee te maken hebben, vindt de Horeca Alliantie. - Foto: Canva premium

De overheid heeft in de kabinetsplannen te weinig aandacht voor de energieproblemen waar horecabedrijven mee te maken hebben, vindt de Horeca Alliantie. - Foto: Canva

De Horeca Alliantie laat onder de noemer ‘Horeca In Nood’ de energiestress in de branche zien. Vanaf nu kunnen horecaondernemers via de Horeca Alliantie hun energienood delen. De binnengekomen reacties worden gepubliceerd en gebundeld voor politiek Den Haag.

Het initiatief is een reactie op de Miljoenennota van het kabinet. “In dit beleidsstuk wordt geen zicht geboden op verlichting van de energienood van duizenden restaurants, cafetaria’s en andere horecabedrijven. De eerste horecabedrijven sloten inmiddels voorgoed hun deuren vanwege de hoge energiekosten”, aldus Frans van Rooij, woordvoerder van de Horeca Alliantie. “Inmiddels is duidelijk dat pas op z’n vroegst in november eventuele overheidsmaatregelen bekend zijn om het energieleed te verzachten. Voor veel horecaondernemers kan het dan al te laat zijn.”

De Horeca Alliantie geeft aan ernstig verontrust te zijn door recent nieuws dat op het ministerie van financiën de opinie heerst, dat de horeca – en soortgelijke middenstand – geen steun nodig heeft. “We hopen met onze inventarisatie politiek Den Haag er goed van te doordringen wat er in de horeca momenteel aan de hand is.”

Persoonlijke situatie schetsen

Daarom vraagt de alliantie de horecaondernemers om kort hun persoonlijke situatie te schetsen. Afhankelijk van het aantal reacties, blijft het Horeca In Nood-nummer in elk geval vijf weken in functie. Horecaondernemers in energienood kunnen hun persoonlijke verhaal of gedachte kwijt via sms en Whatsapp op 06-119 25 907 en via e-mailadres info@horecainnood.nl.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft naar aanleiding van de Miljoenennota een brief aan Tweede Kamer en minister van EZK met een duidelijke boodschap: ‘Verlies het belang van een goed ondernemersklimaat niet uit het oog.’

Suggesties voor lastenvermindering

In de brief van KHN worden enkele suggesties gedaan om de lasten van ondernemers te verminderen, zoals het compenseren van het hogere minimumloon met een nieuwe Lage Inkomensvoordeel (LIV) en het flink verhogen van de vrije ruimte in de Werkkostenregeling voor kleine werkgevers.

Daarnaast vraagt KHN in het kader van de hoge energiekosten specifiek aandacht voor ondernemers in de fastservice, horeca waar consumenten terechtkunnen om snel iets te eten.

Snel delen

Image
Wendy Noordzij

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin