Skip to content

Horeca krabbelt op, nog niet pre-corona niveau

In 2021 groeide de omzet van de horeca met 13,5% volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

In 2021 groeide de omzet van de horeca met 13,5%, in vergelijking met 2019 een krimp van 25%, blijkt uit cijfers van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Restaurants laten kleine groei zien.

Waar de omzetten in 2020 tot een dieptepunt daalde, lijkt de horeca in 2021 weer wat op te krabbelen. Hoewel de omzetten van voor corona nog ver weg lijken, groeide de omzetten in de gehele horeca sector het afgelopen jaar met 13,5% ten opzichte van 2020. Dat komt vooral door het goede tweede en derde kwartaal waarin er weinig coronarestricties waren. Bij eet- en drinkgelegenheden groeide de omzet met 13,9% maar zat dat nog flink onder het niveau van 2019 met 22,2%. De groei zit voornamelijk in de restaurantsector waar de omzet met 15% toenam.

Domper in laatste kwartaal

Het vierde kwartaal van 2021 duikt de omzet weer. Door de algehele lockdown die in december werd afgekondigd werd de forse opleving in de maanden daarvoor afgebroken. In vergelijking met het jaar daarvoor stijgt de omzet met 18,5%. Dat is te verklaren doordat de horeca in het vierde kwartaal van 2020 vrijwel de hele periode gesloten was. In vergelijking met het derde kwartaal daalde de omzet van eet- en drinkgelegenheden met 19,3%.

Coronasteun

De horeca is een van de zwaarst getroffen sectoren door de lockdownmaatregelen. Uit eerdere cijfers van het CBS blijkt dat de horeca de grootste aanvrager is van coronasteun met bijna €31 miljard van 20 maart 2020 tot september 2021. Ook groothandels zagen de winst verdampen door de sluiting van hun grootste afnemers. De omzetten van deze sector klimmen langzaam terug naar het oude niveau.

Ook winnaars

Hotels, restaurants en cateraars voelen de klap het hardst terwijl de fastfoodrestaurants en snackbars nauwelijks verandering merkten in hun omzet. In vergelijking met 2019 is de omzet juist gestegen met 1,7%, volgens het CBS. Ook supermarkten en logiesaccommodaties zagen hun omzet juist enorm groeien doordat de horecasector dicht zat. Speciaalzaken zagen extra toeloop van klanten. Maaltijdbezorgers zoals Thuisbezorgd.nl en maaltijdboxen maakten een ongekende groei door.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin