Doorgaan naar artikel

Horeca vooral opgelucht, campinghouders vol ongeloof

Premier Rutte tijdens de persconferentie op 6 mei. Foto: ANP

Premier Rutte tijdens de persconferentie op 6 mei. Foto: ANP

De versoepelingen van de coronamaatregelen die Premier Mark Rutte woensdag 6 mei bekendmaakte, leidde veelal tot opluchting in de horecawereld en haar leveranciers, maar tot ongeloof en verbijstering bij (boeren)campinghouders.

Vanaf 1 juni mogen terrassen en restaurants weer open, op voorwaarde dat er maximaal 30 mensen op 1,5 meter afstand tegelijkertijd binnen zijn. Vanaf 1 juli mogen dat 100 mensen zijn. Maar bij veel horecaondernemers heerst onzekerheid. Bijvoorbeeld over het aantal personen. Wie telt mee en wie niet? Maar ook of ondernemers straks nog aanspraak kunnen maken op de NOW-regeling waarbij een groot deel van de personeelskosten gecompenseerd wordt. “Zo niet, dan zal het voor veel horecazaken de vraag zijn of het interessant is om voor 30 mensen open te gaan”, laat Ruud Bakker van Koninklijke Horeca Nederland aan de Gelderlander weten.

Campinghouders gefrustreerd

Voor veel campinghouders pakken de versoepelingen zuurder uit. Vanaf 1 juli mogen de gemeenschappelijke wc’s en douches op de campings en vakantieparken weer open, zo sprak Rutte. Maar dat is voor veel campings veel te laat, zegt directeur Geert Dijks van HISWA-RECRON. Hij schat de schade in de recreatiebranche tot 1 juli op € 1,3 miljard.

Ongelooflijk dat juist ook kleine campings op deze manier zwaar benadeeld en getroffen worden

Ook Stichting vrije recreatie (SVR) reageert vol ongeloof op die datum voor heropening. “Campingeigenaren en kampeerders snappen niet waarom het sanitair gesloten moet blijven, terwijl dat op tal van publieke locaties binnenkort in de horeca wel zo is. Waar mijd je de massa nou meer dan op een kleine camping, waar je het sanitair zo kunt inrichten dat men niet binnen 1,5 meter komt? Het is ongelooflijk dat juist ook kleine campings op deze manier zwaar benadeeld en getroffen worden. Dat is niet nodig.”

Beheer
WP Admin