Horeca wil € 600 miljoen extra van kabinet

01-12-2020 | |
Foto: ANP
IMG_ANP-425471139

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dit kwartaal nog € 600 miljoen extra compensatie voor horecaondernemers om te voorkomen dat ze failliet gaan.

Ook moet er een tegemoetkoming in de vaste lasten komen van 100%. Dat zegt de branchevereniging na een overleg met minister Hoekstra van Financiën.

Bevoorrading

Volgens KHN-directeur Dirk Beljaarts reageerde de minister met begrip, maar ook “ontwijkend”. Ook wilde Hoekstra nog geen datum noemen waarop de horeca eventueel weer open zou kunnen. Wel zei hij dat er dagelijkse gesprekken over gevoerd worden. Als de horeca alweer open mag, is het volgens Beljaarts nog de vraag of de keten snel genoeg op gang komt om de bevoorrading te regelen. “Die mededeling om open te gaan kan niet vroeg genoeg komen.” Het kabinet geeft hier dinsdag 8 december uitsluitsel over.

NOW-regeling heikel punt

Heikel punt voor de branchevereniging is de NOW-steunmaatregel. De loonkostencompensatie lag in de eerste twee steunrondes formeel op 90%, maar in de praktijk kwam die voor horecaondernemers uit op 60 tot 65%, zegt Beljaarts. Dat komt volgens hem door de Wet arbeidsmarkt in balans (Wet Dba) en hoe de premies voor de horeca geregeld zijn. “De horecaondernemer heeft vanaf dag één 35% van de loonkosten zelf moeten betalen. Het is een quick and dirty-rekensom, maar dat is het geld dat je sowieso al op korte termijn tekort komt.” Ook voor de langere termijn is hulp nodig. “Dit is niet in het eerste kwartaal van volgend jaar opgelost.”

Er is nog geen nieuw overleg gepland. Dat hangt volgens Beljaarts ook af van de uitkomst van de Kamerbrief over de financiële steunmaatregelen die het kabinet nog moet versturen.

Lees ook: Telers in horecakanaal dreigen om te vallen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.