Houdt de varkensprijs stand?

11-01 | |
Met het toenemende aantal coronabesmettingen in het land loopt ook het aantal gevallen onder slachterijpersoneel op. - Foto: Henk Riswick
Met het toenemende aantal coronabesmettingen in het land loopt ook het aantal gevallen onder slachterijpersoneel op. - Foto: Henk Riswick

Al maanden begeeft de varkensprijs zich op een stabiel laag niveau. Extra verkopen voor kerst zorgden niet voor een opleving van de varkensprijs, maar is dat voldoende om de luwe januarimaand te doorstaan als virusziekten de markt teisteren?

De varkensmarkt is rustig, op een stabiel prijsniveau, het nieuwe jaar ingegleden. Alleen is zo’n eerste week niet erg representatief. Geplande dingen lopen, maar de slachtcapaciteit is nog niet op peil. Slachterijpersoneel komt gespreid terug van vakantie en in de vleesverkoop loopt het ook nooit hard na de feestdagen. De prijszetting deze week is daarom veel maatgevender voor het verloop van de markt dan die in week 1. En dat is best een spannende, want op de vleesmarkt stapelen de problemen zich op.

De samenstellers van de DCA Beursprijs 2.0 verwachtten afgelopen vrijdag dat de varkensprijs in de benen zou blijven. Daarmee staat de DCA Beursprijs 2.0 voor de vijftiende week op rij op € 1,19 per kilo geslacht gewicht. Waar de verkoopprijzen van slachterijen in december een aantal weken stegen, was dat toen voor verwerkers geen reden om de inkoopprijs te verhogen. Daarmee lijkt er nu geen reden om de prijs naar beneden aan te passen.

Corona, AVP en brexit hinderen vleesafzet

Maar slachterijen waarschuwden toen al voor toenemende prijsdruk doordat de vleesmarkt een corona-infarct doormaakt. Zowel de export van bacon naar Engeland als die van hammen naar Italië loopt in volume terug, doordat personeel in transport en verwerking ziek thuis zit. Daarbij hadden slachterijen het plan om extra te slachten door ook de zaterdagen in te zetten. Maar met het toenemende aantal coronabesmettingen in het land, loopt ook het aantal gevallen onder slachterijpersoneel op. En door de strenge protocollen vallen niet alleen zij, maar ook hun naaste collega’s (contactpersonen) uit door quarantaine. Dat maakt het lastiger om de beoogde productie te halen en daarmee krimp te brengen in het aanbod van slachtrijpe varkens.

Naast corona zijn er andere spelbrekers bij de vleesexport. Door de stroeve voltooiing van de brexit is de export naar Engeland een chaos. Databases crashen en de benodigde transportdocumenten komen daardoor maar mondjesmaat los. Dat verkleint het exportvolume flink.

Een andere onzekere factor komt door dat andere virus; AVP. Nu in Italië een geval is ontdekt, trekken Italiaanse importeurs de melk op. Zowel de export van hammen als karkassen lijden daaronder. De Italianen zeggen bestelde hoeveelheden niet af, maar wijzen op de onzekerheid in hun afzet en bieden daarom fors lagere bedragen.

Vlakke prijs blijft de inzet

Dit alles zorgt voor zoveel onzekerheid dat vleesconcern Vion niet zoals gebruikelijk op maandag met een varkensnotering is gekomen. De slachterij wil eerst meer inzicht in hoe de verkopen zich ontwikkelen, voor het zijn notering later deze week bekendmaakt. Dat is een teken dat het niet vanzelf komt.

Ook andere slachterijen voelen die druk doordat de tendens op de vleesmarkt duidelijk naar beneden is. Dus ook daar speelt de vraag of ‘het te houden is’. Aan de andere kant realiseren slachterijen zich dat varkensbedrijven ook geen stand houden als van deze lage prijs nog meer afgaat, terwijl voer duur is en energiekosten hoog zijn. In alle reuring blijft vasthouden van de vlakke lijn de komende weken daarom de inzet. Met daarbij de hoop dat in februari de export naar Azië misschien weer iets aantrekt en daarmee de druk van de ketel gaat.

Prognose: Maximaal prijshoudend

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer