HSK controleert sloten met satellietbeeld

Foto: Bert Jansen -
Foto: Bert Jansen

Onderhoud van sloten is dit jaar voor een deel gecontroleerd vanuit de ruimte met behulp van satellietbeelden in het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (HSK). Voor het hoogheemraadschap is het de eerste keer dat het onderhoud van sloten met deze nieuwe techniek wordt beoordeeld.

HSK doet een test in een deel van het werkgebied om te zien of deze manier van controleren preciezer, effici├źnter en kostenbesparend is. Elk jaar in oktober en november controleren medewerkers alle sloten met het blote oog. Goed onderhoud voor juiste doorstroming van water is noodzakelijk om water te kunnen aanvoeren bij droogte en afvoeren bij hevige regenval. Ze gaan een aantal weken alle sloten langs en voeren de controles in op een tablet.

Drentse proef met satellietbeelden uitgebreid

Dit jaar zijn daarnaast satellietbeelden gemaakt van een deel van de sloten. De beelden worden bekeken met speciaal hiervoor ontwikkelde software. De resultaten van de proef en de resultaten van de controles door medewerkers ter plekke worden vergeleken. Als de test positief is, zou dit volgens HSK een hoop tijd en geld schelen in de toekomst.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) heeft dit najaar het schoonmaken van sloten ook al gecontroleerd met satellietbeelden. Daar werd in 2018 een proef gedaan in een deel van het gebied en dat is dit uitgebreid naar het hele werkgebied.

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer