Huishoudens kopen weer minder voeding- en genotsmiddelen

20-10 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Huishoudens kochten in augustus 1,3% minder voedings- en genotsmiddelen dan een jaar geleden.

Het totale volume goederen gekocht door huishoudens daalde met bijna 4%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bestedingen aan voeding dalen al maanden

Gecorrigeerd voor prijsveranderingen hebben consumenten meer dan 1% minder voedings- en genotsmiddelen gekocht. Dit is minder dan in juli van dit jaar, toen het verkoopvolume daalde met 0,3%. De bestedingen aan voeding dalen al maanden achtereenvolgend. De laatste stijging was in januari van dit jaar. In augustus 2022 besteedde huishoudens 4,1% meer aan binnenlandse consumptie (diensten en goederen) dan in dezelfde maand vorig jaar. Er wordt meer aan diensten (telefoonabonnementen en restaurantbezoeken) besteed dan aan goederen.

De waarde van de gekochte voedings- en genotsmiddelen steeg in tegenstelling tot het volume wel. Ten opzichte van augustus 2021 lagen de prijzen bijna 11% hoger. Dat komt door de fors hogere prijzen. De totale waarde van goederen en diensten was 12,8% hoger in augustus.

Consument is pessimistisch

Het CBS signaleert dat de consumptieomstandigheden in oktober ongunstiger zullen zijn dan in augustus. De consumptie hangt samen met de verwachtingen van consumenten, situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van het vermogen. Consumenten zijn pessimistischer over hun financiële toekomst en ontwikkeling van werkloosheid. Dit is de zesde opeenvolgende maand dat het laagterecord van het consumentenvertrouwen werd verbroken.

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur
Meer over


Beheer