Skip to content

Hutspot nog steeds voor een prikkie

Updated on:
Business
Analyse
Een vrouw snijdt peen voor de hutspot. Foto: ANP premium

Een vrouw snijdt peen voor de hutspot. Foto: ANP

De ingrediënten die volgens een recept van Allerhande nodig zijn voor hutspot waar vier personen van kunnen eten, zijn deze week € 1,40 goedkoper dan een jaar geleden.

Dat komt omdat de kruimige aardappelen en de Unox rookworst deze week in de aanbieding zijn. Als deze aanbiedingen buiten beschouwing worden gelaten, betaalt de consument nu exact dezelfde prijs als een jaar geleden; € 5,50 voor een hele maaltijd. De aanbiedingen deze week bij Albert Heijn leveren nu een voordeel op van € 1,40.

De teler krijgt iets meer voor zijn aardappelen, maar minder voor zijn uien en veel minder voor de peen

Kortom voor € 1 per persoon zet je deze week een complete maaltijd op tafel. Dat is ook ongeveer het deel dat de primaire producent ontvangt van deze maaltijd. De teler krijgt iets meer voor zijn aardappelen, maar minder voor zijn uien en veel minder voor de peen. De melk en roomboter die in dit recept zijn opgenomen leveren een fractie meer op, maar de rookworst legt minder geld in het laatje omdat de varkensprijs nu 16 cent per kilo lager ligt. Maar als je alle ingrediënten bij elkaar optelt, krijgt de agrarische producent ook vrijwel net zo veel voor een hutspotmaaltijd als een jaar geleden.

Gemiddelde prijsniveau van voedingsmiddelen

Bovenstaand praktijkvoorbeeld is illustratief voor het gemiddelde prijsniveau van voedingsmiddelen op dit moment in de supermarkten. De consumentenprijsindex ligt met een puntentotaal van 111,32 in september exact op hetzelfde niveau als vorig jaar. Dat terwijl de inflatie in Nederland is toegenomen tot 2,7%, blijkt uit een overzicht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De toenemende geldontwaarding is vooral het gevolg van sterk stijgende energiekosten (+19,4% op jaarbasis), waaronder gas, elektra en brandstoffen.

Aardappelen is een van de producten die duurder zijn geworden in de winkels. Ten opzichte van een jaar geleden moet voor tafelaardappelen en diepvriesproducten als aardappelschijfjes gemiddeld 7,1% meer worden betaald. Daarbij moet wel worden gezegd dat een jaar geleden sprake was van sterk dalende prijzen. De daling in september was met 14,2% het dubbele van de stijging die nu te zien is. De prijzen blijven dan ook nog duidelijk onder het niveau van 2019.

Chipsprijzen

De prijzen die voor chips worden betaald in de winkel bewegen veel minder dan die van aardappelen. In september betaalde de consument voor chips nauwelijks meer dan een jaar geleden. Daarbij geldt echter ook dat de chipsprijzen vorig jaar niet gedaald zijn, maar uiteindelijk bijna 1% werden verhoogd.

Vlees goedkoper

De consumentenprijzen voor fruit lagen vorige maand 2,3% onder het niveau van vorig jaar. In 2020 betaalde de consument voor verse, gekoelde of diepvriesproducten van fruit gemiddeld 5,3% meer dan in 2019. Voor suiker, zuivel en eieren betaalt de consument een fractie meer dan een jaar geleden. Vlees is juist iets goedkoper (-1%) dan vorig jaar. Dat laatste is des te opvallender omdat eerder deze week bekend werd gemaakt dat in de Europese Unie met name Nederlandse vleesbedrijven hun verkoopprijzen hebben verhoogd.

CBS-cijfers wijzen ook uit dat de verkoopprijzen van de vleesindustrie 8,5% hoger liggen dan een jaar geleden. De afzetprijzen van rundvlees liggen na prijsverhogingen in juni en augustus zelfs bijna 20% hoger dan in augustus 2020.

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin