HZPC verwacht stabiel resultaat en hogere prijs pootgoed

17-02 | |
Het kweekbedrijf van HZPC in Metslawier (Frsl). - Foto: Ruud Ploeg
Het kweekbedrijf van HZPC in Metslawier (Frsl). - Foto: Ruud Ploeg

Pootgoedbedrijf HZPC verwacht met ruim € 7 miljoen een vergelijkbaar netto resultaat te halen als het afgelopen boekjaar. Het dividend voor de certificaathouders zal daarom ook vergelijkbaar zijn. De Nederlandse pootgoedprijs wordt hoger, aldus CEO Gerard Backx, maar hoeveel de stijging zal zijn kan hij nog niet zeggen.

De omzet van het aardappelveredelingsbedrijf stijgt met 10% tot € 387 miljoen, met een verwachte bruto marge van € 66 miljoen. De winst voor aftrek van rentekosten, belastingen en afschrijvingen (EBITDA) zal met € 1 miljoen toenemen tot ruim € 14 miljoen, is de verwachting. De operationele kosten stijgen 2%.

De prognoseprijs voor het pootgoed dat Nederlandse telers geleverd hebben, wordt bekendgemaakt aan de vooravond van de eerste van een serie telersvergaderingen, op 1 maart. Ook komt HZPC dan met cijfers van de opbrengsten van afgelopen oogstjaar. Wel meldt het bedrijf alvast dat de hoeveelheid verhandeld pootgoed dit jaar nauwelijks afwijkt van het vorige jaar.

Terughoudendheid in de markt

Er zijn wel veel onderliggende bewegingen, licht directeur directeur Gerard Backx toe, maar de effecten daarvan compenseren elkaar grotendeels. HZPC heeft een gebroken boekjaar dat eindigt op 30 juni, de jaarcijfers komen dan ook pas dit najaar. HZPC viert dit jaar haar 125-jarig jubileum.

De verkoop naar Noord-Afrika en het Midden-Oosten is goed verlopen, maar de Europese markt is dit jaar ‘traag’. Telers wachten lang met hun beslissing over hoeveel aardappelen ze gaan telen. ‘We zien een bepaalde mate van terughoudendheid’, aldus Backx. De fritesindustrie weet nog niet precies hoeveel aardappelen ze willen contracteren en telers twijfelen nog tussen verschillende teelten. Dat komt deels door veranderende prijsverwachtingen voor granen, zonnebloemen en suikerbieten. Verder blijft in gebieden die vorig jaar door droogte getroffen zijn, de vraag achter.

Niet onder Russische sancties

Van al het pootgoed dat HZPC verhandelt, wordt een derde (300.000 ton) geteeld in Nederland, de rest elders. De winst is voor een zesde afkomstig van Nederlands pootgoed, aldus Backx. Het bedrijf legt zich in het buitenland, met name in Azië en Amerika, meer en meer toe op licentieteelt. Hier zit ook de meeste winstgroei. Dit jaar verwacht HZPC dat licentienemers 16% meer volume verhandelen dan vorig jaar.

Als leverancier van uitgangsmateriaal voor een voedselproduct valt HZPC niet onder de Russische sancties. De activiteiten in Rusland gaan dan ook door op het niveau van voor de oorlog. Deels gaat het om export, deels om plaatselijke productie. Backx: ‘In landen met conflicten leveren we altijd aan beide zijden, dat doen we overal, ook in het Midden-Oosten.

Van de verwachte netto-winst van ruim € 7 miljoen gaat € 1,5 miljoen naar het zogeheten Connecting Growers programma. Dat is bedoeld om de certificaten van aandelen meer in handen te brengen van actieve pootgoedtelers binnen de EU. Doel is dat dit met minimaal de helft van de certificaten het geval wordt. Hoe ver het nu is, is niet bekend.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur


Beheer