Ieren schrikken van plan Schouten tot verbod kalverimport

29-10-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Ierse veehouderij is geschrokken van het plan van minister Schouten van landbouw om de invoer van kalveren uit onder meer Ierland te verbieden.

“Zo’n verbod zou een schadelijke klap zijn voor de toch al onstabiele veehouderij hier in Ierland”, aldus de Livestock Shareholders Association (LSA). “Met onze voortdurend groeiende nationale melkveestapel moeten we een outlet hebben voor deze kalveren, anders stort de markt volledig in. We signaleren dit probleem en we hebben daar onmiddellijk de steun van de regering voor nodig”, aldus de organisatie.

‘’De handel met de EU is absoluut van levensbelang, dat kan niet zo maar door één van de EU-landen worden verboden,’’ voegt voorzitter Des Morrison van de sectie veeteelt bij de boerenbond ICSMA eraan toe.

In Brussel vechten

De LSA doet een beroep op minister Charlie McConalogue om ‘zo snel mogelijk in actie te komen en in Brussel te vechten voor het behoud van de export van levend vee’. Dat is nodig omdat minister Schouten zelf al heeft aangegeven dat voor haar wens de Europese richtlijn voor veetransporten aangepast moet worden. Ze heeft daarvoor zowel de instemming van de Europese Raad als het Parlement voor nodig.

Superoverslagplaats in Zuid-Ierland

De Ierse veehandel pleit in dat verband tevens voor een uitzondering op de Europese regels die een maximum reistijd van achttien uur voor kalveren voorschrijven. Dat is nodig omdat na het aflopen van de overgangsperiode voor de brexit per 1 januari 2021 transport via het Verenigd Koninkrijk moeilijker, zo niet onmogelijk, wordt. De Livestock Shareholders Association vraagt ook om een superoverslagplaats in de Zuid-Ierse haven Rosslare, ‘zodat kalveren daar gevoerd kunnen worden voordat ze aan hun reis naar Europa beginnen’. De Ieren zelf moeten echter ook verbeteringen aanbrengen voor het welzijn van de dieren ‘zodat dat ver uitsteekt boven wat vereist is in de Ierse en EU-voorschriften’.

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer