Doorgaan naar artikel

Ierland steunt zenden pootgoed naar Oekraïne

pootgoed naar Oekraïne premium

Het pootgoed is in Nederland en Frankrijk geteeld in opdracht van het Ierse IPM Potato Ltd. Foto: Canva

Het Ierse ministerie voor landbouw stelt € 450.000 beschikbaar voor een FAO-project voor het zenden van pootgoed naar kleine boeren in Oekraïne.

Het pootgoed is in Nederland en Frankrijk geteeld in opdracht van het Ierse IPM Potato Ltd. De variëteiten zijn speciaal ontwikkeld voor de agro-ecologische omstandigheden in Oekraïne.

Assisteren bij de aardappelproductie in Oekraïne

FAO Oekraïne verdeelt in totaal 500 ton gecertificeerd pootgoed in porties van 50 kilo aan 10.000 kleine boeren in streken in de frontlijn van de Russische aanvallen in het oosten en zuiden van het land, laat het Ierse ministerie weten. Minister McConalogue: “Ierland en Oekraïne hebben veel overeenkomsten, met name het grote belang dat de landbouw zowel economisch als sociaal heeft. Ik ben blij dat mijn ministerie dit project kan steunen om kleine boeren te assisteren bij de aardappelproductie. Dit komt bovenop de steun die we eerder verleenden aan kleine pluimveehouders in Oekraïne.”

Agrarische capaciteit weer opbouwen

“Naast het bewaren van 10% van de oogst als pootgoed voor het nieuwe seizoen heeft dit volume het potentieel om 7.000 ton consumptie-aardappelen te produceren. Dat komt overeen met de gemiddelde jaarlijkse consumptie voor 45.000 tot 50.000 mensen. Dit FAO-project steunt de pogingen om de agrarische capaciteit weer op te bouwen en gezinnen op het platteland te helpen om de productie voor hun eigen verbruik weer op gang te brengen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin