Doorgaan naar artikel

Ierse agrifood moet planning voor brexit snel afronden

Ierse minister voor landbouw en voeding Charlie McConalogue. - Foto: ANP

Ierse minister voor landbouw en voeding Charlie McConalogue. - Foto: ANP

Ierse bedrijven in de agrifoodsector moeten hun voorbereidingen voor brexit nu zo snel mogelijk afronden, aldus een oproep van minister voor landbouw en voeding Charlie McConalogue na een bijeenkomst van de speciale brexit-commissie van de Ierse regering.

“Ik dring er bij alle bedrijven die invoeren uit of uitvoeren naar het VK op aan om snel kennis te nemen van ons Brexit Voorbereidingsplan en alle noodzakelijke maatregelen uit te voeren om voorbereid te zijn op de veranderingen waar we in minder dan vier maanden mee te maken krijgen.”

Douane- en administratieve verplichtingen

Ook McConalogue benadrukt daarbij dat er sowieso zaken veranderen in de handel met het VK, of er nu nog tijdig een overeenkomst met de EU wordt gesloten of niet. “Het VK wordt een derde land, geen EU-partner meer. Er komen per 1 januari douane- en administratieve verplichtingen voor vee, planten en voor producten van dierlijke of plantaardige afkomst. Bedrijven moeten die volledig kennen en er aan voldoen om effectief met de handel met de Britten door te kunnen gaan.”

Brexit-fonds

De minister wijst verder nog op het speciale brexit-fonds van € 5 miljard dat in juli door de Europese Raad is goedgekeurd. Dat fonds is bedoeld om de ernstigste tegenvallers op te vangen in die lidstaten en sectoren die het hardst getroffen worden door brexit. “Dit is erg welkom. Ik zal er hard aan werken om te zorgen dat een voldoende deel van dat fonds nar de agrifoodsector in Ierland gaat.”

Boeren steeds meer verontrust

De Irish Farmers Association noemt op haar beurt de uitspraak van EC-voorzitter Ursula von der Leyen dat de vooruitzichten voor een brexit-deal snel achter de horizon verdwijnen ‘een ijskoude boodschap’ voor de Ierse boeren. Voorzitter Tim Cullinan: “Het is teleurstellend dat de voorzitter van de commissie daar geen duidelijke toezegging aan toevoegde dat de EU haar burgers, en in het bijzonder de boeren, zal ondersteunen bij de onvermijdelijke gevolgen. Boeren zijn steeds meer verontrust dat ze de prijs voor brexit zullen moeten betalen. Het is nu duidelijk dat de EU moet bepalen hoe ze zal reageren om de agrarische sector te beschermen.”

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin