Ierse food-export haalt recordbedrag

Foto: Canva
Foto: Canva

Ierland heeft voor een recordbedrag aan voeding en dranken kunnen uitvoeren in 2021. De Ierse zuivelsector kan vooral profiteren van hogere prijzen.

Ierland heeft het afgelopen jaar voor een recordbedrag van € 13,5 miljard voeding en dranken kunnen exporteren. Dat was 4% meer dan in 2020, maar ook 2% meer dan in het pre-coronajaar 2019. De Ieren voeren daarmee rond de 90% van hun voeding- en drankenproductie uit naar andere landen. De exportorganisatie Bord Bia is tevreden over die prestaties, maar wil toch de export van vlees, zuivel en vee de komende jaren met nog eens 12% opvoeren en die van verwerkte consumptie-artikelen met 14%.

Zuivel: € 5 miljard aan export

Verreweg de belangrijkste sector blijft zuivel met voor het derde achtereenvolgende jaar meer dan € 5 miljard aan export. Dat cijfer werd mede ondersteund door de hoge prijzen voor boter, kaas en melkpoeder. Mede daardoor nam de export van kaas met 15% toe naar meer dan € 1 miljard. Een sterke vraag in Noord-Amerika en Afrika was voldoende om de lagere afzet van kindermelkproducten naar China en Azië te compenseren. Vlees en vee was goed voor € 3,5 miljard, waarbij rundvlees als belangrijkste categorie een toename liet zien van 9% naar € 2,1 miljard. Lamvlees zette een stijging met 15% neer naar € 420 miljoen doordat de Ieren konden profiteren van de lagere export van Brits lamsvlees naar de EU en van een lagere EU-productie.

Bewerkte voedingsproducten

Bewerkte voedingsproducten namen vorig jaar ruim € 2,5 miljard voor hun rekening, een toename met 3% ondanks het feit dat juist deze categorie ook na brexit sterk afhankelijk is van de export naar de Britse markt die twee derde van het totaal voor zijn rekening neemt. Ierland slaagde er echter in de handel met grote supermarkten en andere retailbedrijven, zowel in het VK als elders, op een hoog peil te houden. Met name ‘vleesoplossingen’ maar ook brood en bewerkte producten van varkensvlees leveren een belangrijke bijdrage, terwijl aan de andere kant bewerkte kaas of rundvlees en zoetwaren een tik kregen van de vele lockdowns in de wereld.

‘Indrukwekkend’

CEO Tara McCarthy van Bord Bia: “Dat we de prestaties van 2019 konden verbeteren is werkelijk indrukwekkend en de producenten van al die voeding en dranken verdienen daarvoor alle lof. Hoewel we ons begrijpelijk focussen op de cijfers is het goed om te onthouden dat het bij al die miljarden euro’s om bedrijven en boerderijen in het hele land gaat. Bedrijven die, klein of groot, de afgelopen twintig maanden met buitengewone uitdagingen te kampen hebben gehad, zowel professioneel als persoonlijk. Het is een voorrecht voor Bord Bia om die bijzondere risiconemers, visionairs en innovators te ondersteunen.” McCarthy wijst er daarbij op dat duurzaamheid een steeds grotere rol gaat spelen ‘om te voldoen aan de CO2-reductie doelen en duurzaamheidsuitdagingen die de overheid heeft gesteld’.

VK minder belangrijk

De cijfers tonen verder aan dat Ierland door brexit wel een veer heeft moeten laten in de handel met het VK. Dat bleef de grootste exportbestemming, maar was vorig jaar goed voor 33% terwijl dat vijf jaar geleden nog 37% was. Bovendien verlegt een deel van die export zich naar het Britse Noord-Ierland vanwaar de producten naar het noorden van het VK zelf worden getransporteerd. De EU-landen zijn samen ook goed voor 33% terwijl de export naar andere bestemmingen nu met 34% de hoofdmoot uitmaken. Binnen dat segment was er een sterk herstel van 22% in de handel naar de VS, vooral door whiskey en andere dranken die profiteerden van het intrekken van de door ex-president Trump ingestelde importheffingen.

Staatssecretaris voor economische zaken Martin Heydon: “Marktontwikkeling is een essentieel element in het werk van mijn ministerie om de sector te ondersteunen bij de huidige uitdagingen door Covid-19, brexit en het veranderende consumentengedrag. We blijven de markten dicht bij huis koesteren terwijl we tegelijkertijd zoeken naar en investeren in opkomende markten met een hoog potentieel.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer