Doorgaan naar artikel

Ierse grondprijzen stijgen met 6,4%

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Ierse landbouwgrond heeft in 2021 een gemiddelde prijs van € 23.200 per hectare opgebracht, dat is 6,4% meer dan in het voorafgaande jaar en de sterkste groei in bijna tien jaar.

Bij weidegrond kwam de prijsstijging uit rond de 7,5%, terwijl de prijs voor akkerbouwgrond met 4,9% omhoog ging. De gemiddelde prijs voor akkerbouwgrond in Ierland kwam uit op € 27.700 per hectare, die voor grasland tussen € 26.300 en € 15.800 per hectare. Dat meldt makelaarskantoor Sherry Fitzgerald in zijn jaaroverzicht.

De melkveehouderij en graanteelt waren de grootste aandrijvers voor de vraag naar land

Directeur Philip Guckian: “In 2021 was er een noteerbare groei in de waarde van agrarische grond in het hele land. Dat komt niet als een verrassing gezien het gebrek aan goede grond en boerderijen die op de open markt beschikbaar kwamen. Dat leidde in veel gevallen tot concurrerende biedingen met opwaartse druk op de prijzen. De melkveehouderij en graanteelt waren de grootste aandrijvers voor de vraag naar land en we verwachten dat dit in het 2022 doorgaat. De stijging van de melkprijzen weerspiegelt zich in de sterke groei van de waarde van weidegrond. Verdere toenames zijn te verwachten in 2022, tenzij er een merkbare toename van het aanbod komt.”

Beheer
WP Admin