Doorgaan naar artikel

Ierse kalverexport naar Nederland zakt verder in

Het lossen van kalveren na transport. - Foto: Frank Uijlenbroek

Het lossen van kalveren na transport. - Foto: Frank Uijlenbroek

Ierland heeft dit jaar tot 24 april 33.060 kalveren en andere runderen naar Nederland kunnen exporteren. Dat is 31% minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Herstel van de handel naar Nederland naar het niveau van voor corona lijkt volgens de Ierse veehandel nauwelijks meer mogelijk.

Het Ierse vakblad Agriland meldt dat een groot deel van deze daling voor rekening komt van de sluiting van de horeca en foodservice en de gedaalde vraag naar kalfsvlees. Kalverexporteurs laten weten dat sommige Nederlandse boeren die traditioneel kalveren importeren, zich nu uit de sector terugtrekken. Daardoor komt de vraag nog verder onder druk.

De totale Ierse export van kalveren en runderen doet het echter een stuk beter, met een stijging van net 3% naar 130.329 dieren in de periode tot 24 april. Dat blijkt uit een overzicht van exportorganisatie Bord Bia.

Spanje neemt meeste Ierse kalveren af

De veruit grootste afnemer is nu Spanje met 43.22 dieren, een toename met 21%. De export naar Italië is met twee derde toegenomen naar 13.690 kalveren. De handel naar België is echter met 64% gedaald naar 1.425 dieren.

Fors meer Ierse runderen naar Noord-Ierland

De afgelopen weken slagen de Ieren er ook in veel meer runderen te verkopen aan Noord-Ierland. Die export vertoonde een groei van 128% naar 28.626 dieren. Daarbij gaat het in veel gevallen om runderen die naar een Noord-Ierse slachterij worden getransporteerd.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin