Ierse minister: agrifood moet nu snel brexit regelen

03-12-2020 | |
Foto: ANP
IMG_ANP-424153699

De Ierse minister voor landbouw en voeding Charlie McConalogue heeft de bedrijven in de voedings- en agribusiness ‘van elke omvang’ in zijn land opgeroepen zo snel mogelijk de voorbereidingen voor brexit te af te ronden.

“Ze moeten klaar zijn voor de nieuwe regels en processen die vanaf 1 januari gaan gelden. Het is nu erg kort dag geworden.” McConalogue benadrukte opnieuw dat er veel verandert, ook al zouden de EU en het VK alsnog een akkoord bereiken over nieuwe handelsafspraken.

Registeren agrifoodbedrijven

“Voor bedrijven die met en door het VK handel drijven gaan douane- en administratieve vereisten gelden die leiden tot meer tijd en hogere kosten dan op dit moment. Agrifoodbedrijven moeten zich registreren bij het ministerie voor landbouw en voeding als ze goederen invoeren vanuit het VK, en vervoerders die verantwoordelijk zijn voor ladingen moeten zich registreren in het Traces-systeem van de EU. Ook moeten exporteurs zorgen voor toegang tot het online exportcertificatiesysteem.”

Nieuwe directe routes

De minister verwelkomt verder de opening van nieuwe directe routes tussen Ierland en de rest van de EU. Rederij DFDS kondigde eerder deze week aan in januari een rechtstreekse dienst te starten tussen Duinkerken en Rosslare. “Ik moedig vervoerders graag aan van die routes gebruik te maken, omdat we op de landbrug door het VK ernstige vertragingen kunnen verwachten.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.