Doorgaan naar artikel

Ierse minister pessimistisch over tijdige brexitdeal

De Ierse minister voor buitenlandse zaken Simon Coveney. - Foto: Reuters

De Ierse minister voor buitenlandse zaken Simon Coveney. - Foto: Reuters

De Ierse minister voor buitenlandse zaken Simon Coveney heeft de hoop dat er nog tijdig voor het eind van dit jaar een handelsdeal kan worden gesloten tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk vrijwel opgegeven.

“Als we de komende tien dagen tot twee weken geen zicht hebben op een deal, dan zitten we echt in de problemen. Dan zal de focus verschuiven naar de voorbereidingen voor een no-deal handel met alle verstoringen die dat met zich mee gaat brengen”, aldus Coveney die vroeger ook minister van landbouw is geweest. Hij maakt zich vooral zorgen omdat Ierland de grootste gevolgen zal ondervinden van zo’n no-deal. Toegang voor Europese vissers tot de Britse wateren blijft bij de nu dagelijkse onderhandelingen het grootste geschilpunt maar ook over het ‘gelijke speelveld’ zijn partijen nog nauwelijks dichter bij elkaar gekomen.

Kerstvakantie onderbreken

De voortgang van de brexit-onderhandelingen komt donderdag 19 november aan de orde tijdens een Europese top. Onderhandelaar Michel Barnier hoopt daar enige vooruitgang te kunnen melden, maar toonde zich vorige week ook al pessimistisch. Een probleem is ook dat het Europees Parlement zes weken nodig zegt te hebben om een overeenkomst, die in de vele honderden pagina’s zal lopen, te vertalen en vervolgens te behandelen. Daarom valt nu te beluisteren dat het parlement mogelijk de kerstvakantie zal onderbreken voor een eindstemming op 28 december, drie dagen voor de overgangsperiode voor brexit die op 31 december afloopt.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin