Ierse onvrede over EU-handelsakkoorden

08-02 | |
EU-commissaris Valdis Dombrovskis. Foto: ANP
EU-commissaris Valdis Dombrovskis. Foto: ANP

De Ierse boerenorganisaties zijn het volstrekt niet eens met de conclusie dat de handelsakkoorden die door de EU zijn afgesloten gunstig zijn voor de Europese boeren en agrifoodsector.

“Misschien bedoelt commissaris Dombrovskis dat het EU-handelsbeleid goed is voor de multinational foodverwerkers, maar het biedt zeker geen voordelen voor de boeren in alle lidstaten die de grootste moeite hebben om een redelijk bestaan te vinden”, zegt voorzitter Pat McCormack van de boerenbond ICMSA.

Teruglopen familiebedrijven in de landbouw

Valdis Dombrovskis stelde in een recent verschenen rapport over die handelsakkoorden ‘dat de EU altijd heeft gestaan voor open en eerlijke handel die enorm ten goede is gekomen aan onze economie inclusief onze agrarische producenten’. “Die conclusie verbijstert de boeren. Dombrovskis moet toch weten dat het aantal familie-boerenbedrijven in de EU is afgenomen en nog steeds jaarlijks terugloopt. Als zijn opmerkingen juist zouden zijn, dan moet dat terug te vinden zijn in het aantal Europese burgers dat gaat boeren of anderszins actief is in de primaire voedingsproductie maar die mensen vertrekken juist nog altijd. Daarmee laten ze zien wat ze denken over de EU-houding tegenover de landbouw.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.