Ierse pluimveehouders zeggen vertrouwen in slachterij op

15-06-2021 | |
Foto: Canva.com
Foto: Canva.com

Een kleine tweehonderd Ierse pluimveehouders hebben het vertrouwen in de directie van kippenbedrijf Manor Farm opgezegd. Het conflict kan leiden tot een tekort aan kip en kippenvlees in de Ierse winkels, waarschuwt de Irish Farmers Association (IFA).

Manor Farm, dat officieel bekend staat als Carton Bros en sinds 2017 deel uitmaakt van het Zweedse kippenconcern Scandi Standard, is één van de belangrijkste leveranciers van Bord Bia-gecertificeerde kip in Ierland. Het bedrijf heeft al een tijd lang diepgaande conflicten met haar kippenleveranciers en de IFA.

“Het falen om deze zaken adequaat en naar tevredenheid aan te pakken heeft geleid tot een enorme frustratie onder deze groep”, stelt de bond. Zo weigert CEO Ado Carton elke medewerking aan een bedrijfsregeling om boeren die getroffen zijn door vogelgriep- of andere ziekteproblemen schadevergoeding te bieden. Carton wilde een landelijke regeling waar de IFA tegen is.

Niet ingespeeld op markt

Daarnaast verbaast het de bond dat Manor Farm de productie niet heeft weten op te voeren nu de vraag naar kip door corona sterk is toegenomen. “Zonder enige rechtvaardiging is het tegengestelde gebeurd, waardoor de financiële levensvatbaarheid van elke boer in de keten is verminderd.”

Tenslotte is de bond ontevreden over de manier waarop Manor Farm is omgegaan met beschuldigingen over illegaal gebruik van antibiotica, hoewel die inmiddels door een reeks instanties zijn tegengesproken. “Als dit dispuut niet wordt opgelost, dan kan dat leiden tot een tekort aan verse Bord Bia-kip op de planken van de supermarkten.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer