Doorgaan naar artikel

Ierse veehouder moet vooral graan gaan telen

Afbeelding premium

De Ierse minister voor landbouw Charlie McConalogue: "Onze sector staat voor een van de grootste uitdagingen in jaren." - Foto: Canva

De Ierse minister voor landbouw Charlie McConalogue heeft de veehouders gevraagd zoveel mogelijk graan te telen om tekorten door de oorlog in Oekraïne op te vangen.

‘’De voedselvoorziening is van groot belang de komende weken en maanden en dat is iets waar we met z’n allen aan moeten werken.” McConalogue: “Ik denk dat één van de meest economische dingen die elke boer kan doen is dit jaar graan verbouwen. Ze moeten daar echt naar kijken en hun opties overwegen”, aldus de minister na een crisisoverleg met de boerenorganisaties.

Voer- en voedingscommissie

“Onze sector staat voor één van de grootste uitdagingen in jaren. We moeten pro-actieve stappen ondernemen om een potentiële verstoring van onze voedingsketen zo beperkt mogelijk te houden.” McConalogue heeft de agrarische adviesdienst Teagasc gevraagd om een nationaal voer- en voedingscommissie op te tuigen. Die moet de mogelijkheden in kaart brengen en de zaken op korte en middellange termijn gaan plannen. ‘’Ik heb hen gevraagd om dit met alle mogelijke spoed op te pakken.”

De Irish Farmers Association zegt graag alle medewerking toe, maar vindt wel dat de minister meer moet doen dan alleen ‘soundbites’. ‘’Hij moet met voorstellen komen om daadwerkelijk de capaciteit op te voeren. Het belangrijkste is om de inputkosten, met name brandstof, kunststof en voer, omlaag te brengen. In dat kader moet de CO2-heffing in ieder geval dit jaar voor boeren worden geschorst.”

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin