Ierse veehouderij vreest inkrimping

29-08-2022 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

De Ierse rundveehouderij vreest een gedwongen inkrimping van de veestapel.

Het nieuwe plan van de Ierse regering om de CO2-uitstoot van de landbouwsector tegen 2030 met 25% te verminderen, zal volgens critici leiden tot veel faillissementen onder boeren. Dat schrijft de Britse krant The Guardian. Ierland telt 7,3 miljoen runderen. De 135.000 rundveebedrijven produceren 37,5% van de nationale uitstoot van broeikasgassen. In geen enkel EU-land is het aandeel van de landbouw in de uitstoot van broeikasgassen zo hoog.

Vooral protest vanuit landbouw

Tegen de Ierse kabinetsplannen komt vooral protest vanuit de landbouw, maar ook andere sectoren worden geconfronteerd met hogere doelen om de uitstoot te verminderen. Zo moet de transportsector de uitstoot halveren en dient de uitstoot van commerciële en openbare gebouwen met 40% te worden teruggedrongen.

Als de uitstoot met een kwart moet worden verminderd, zullen veel boerderijen failliet gaan en zullen honderdduizenden koeien moeten verdwijnen, volgens landbouworganisaties. Zij beschuldigen de coalitieregering, waartoe ook de Groene Partij behoort, ervan het platteland tot zondebok te maken en de boeren weinig andere keuze te laten dan de veestapel in te krimpen.

Fikse groei melkveehouderij

De Ierse melkveehouderij heeft sinds de afschaffing van het melkquotum een fikse groei doorgemaakt. In de afgelopen tien jaar groeide de productie met bijna de helft. “Er werd alleen maar gepraat over wat zuivel zou kunnen opleveren voor de economie en de samenleving, en daar hebben we ons best voor gedaan. Nu is het de zondebok”, aldus Pat McCormack, hoofd van de Irish Creamery Milk Suppliers Association.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer