Doorgaan naar artikel

Ierse zuivelexporteur Ornua ziet winst inzakken

De Ierse zuivelexportorganisatie Ornua, bekend van het merk Kerrygold, heeft de operationele winst zien dalen met 17,2% naar € 127,2 miljoen.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
In Duitsland is Kerrygold al enige tijd het belangrijkste buitenlandse zuivelmerk en in de VS boekte het verdere groei. - Foto: ANP premium

In Duitsland is Kerrygold al enige tijd het belangrijkste buitenlandse zuivelmerk en in de VS boekte het verdere groei. - Foto: ANP

Ornua, de organisatie die de export van Ierse zuivel verzorgt, heeft de operationele winst vorig jaar zien dalen met 17,2% naar € 127,2 miljoen. De omzet schoot door de hogere zuivelprijzen wel met 36,7% omhoog naar € 3,42 miljard.

Het bedrijf kocht van de zuivelproducenten in Ierland 387.000 ton producten in met een waarde van € 2,4 miljard.

Ornua, met als voornaamste merk Kerrygold, wijt de winstdaling ‘aan het balanceren van het vasthouden aan hoge productprijzen voor de leden-coöperaties met het behoud van groei en vergroten van marktaandeel’. De coöperaties, met samen 14.000 leden, konden bovenop de inkoopprijzen € 72,5 miljoen aan winstuitkering ontvangen.

Kerrygold belangrijkste buitenlandse zuivelmerk in Duitsland

Afgelopen jaar verscheepte Ornua in totaal 16.500 containers met zuivelproducten en -ingrediënten. Kerrygold zelf verkoopt nu wekelijks 11 miljoen pakjes boter en kaas. In Duitsland is het merk al enige tijd het belangrijkste buitenlandse zuivelmerk en in de VS boekte het verdere groei.

Het bedrijf voorziet voor dit jaar een bescheiden groei van de Ierse melkproductie. “De leveringen lopen voorop op de vraag, maar de markten zullen waarschijnlijk de komende maanden stabiliseren. De wisselvalligheid zal vermoedelijk aanhouden bij energie en inputprijzen terwijl de onzekere wereldeconomie en de gevolgen voor de consumentenbestedingen ook uitdagingen vormen.”

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin