Iets betere zuivelmarkt lijkt niet structureel

09-02 | |
Naast room wordt ook boter duurder. Foto: Ruud Ploeg
Naast room wordt ook boter duurder. Foto: Ruud Ploeg

De room- en boterprijzen gaan begin februari omhoog, maar de zuivelmarkt blijft moeizaam door de grote melkaanvoer.

De zuivelprijzen gingen in januari flink onderuit, maar lijken nu iets te stabiliseren. Mageremelkconcentraat noteert ongewijzigd op € 1,90 per kilo, terwijl foliekaas nog steeds € 2,80 per kilo noteert. Room is begin deze maand zelfs iets duurder geworden en noteert nu € 4,65 per kilo.

Handelaren merken dat vooral vet aardig oploopt. Naast room wordt ook boter duurder. Dit is echter geen structurele tendens. De prijsstijging lijkt vooral het gevolg van een goede retailvraag. Veel supermarkten kochten in januari minder product en anticipeerden op lagere prijzen in februari. Doordat ze nu extra op de markt zijn, stijgen de prijzen ook weer.

Het enige product dat ook voor de lange termijn wel iets duurder kan worden, is kaas. Het kaasoverschot wordt namelijk kleiner. Kopers zijn met het oog op Pasen – al duurt dit nog een tijdje – nu al bezig met vooruitkopen. Dat kan straks voor een plus op de prijs zorgen.

Te veel melk voor de afzetmarkt

Het iets positievere sentiment op de zuivelmarkt wordt echter teniet gedaan door de melkaanvoer die groot blijft. Vanwege de hogere melkprijzen is zowel in Europa als in de Verenigde Staten in de tweede helft van 2022 flink meer gemolken. Nederland is er een duidelijk voorbeeld van. In oktober (+4,6%), november (+4,9%) en december (+4,6%) lag de melkproductie aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode in 2021 (bron: RVO).

Er is op dit moment te veel melk voor de afzetmarkt, maar veehouders trappen bij de huidige melkprijzen uiteraard niet op de rem. Ondertussen is de vraag naar zuivel minder geworden door economische tegenwind en hoge inflatie. De disbalans tussen vraag en aanbod blijft. Daarbij is de Europese concurrentiepositie op de wereldmarkt niet ideaal. Concurrent Nieuw-Zeeland is nu erg competitief met boter en vollemelkpoeder, terwijl de VS dat juist met mageremelkpoeder is.

Prognose: moeilijke markt.

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer