Iets hogere prijs voor vleeskuikens

02-01-2020 | |
Foto: Hans Prinsen - Foto: Hans Prinsen .nl
Foto: Hans Prinsen

Vraag en aanbod zijn in evenwicht in de vleeskuikenmarkt. Toch gaan de vrije prijzen iets omhoog.

Het aanbod aan levende kuikens is momenteel niet bijster groot in de Nederlandse markt. Handelaren melden dat slachterijen daarentegen ook niet heel erg hard op zoek zijn naar extra kuikens, maar dat als ze de dieren nodig hebben, ze wel iets meer moeten betalen. De vrije prijzen gaan dan ook met 1 cent omhoog naar € 0,83 tot € 0,85 per kilo in beide gewichtsklassen. De VCN gaat omhoog naar € 0,7275 per kilo.

Uitbraak vogelgriep in Polen

Wel wordt in de vleeshandel momenteel met spanning gekeken naar Polen na de uitbraak van vogelgriep op verschillende kalkoenenbedrijven. Als de Polen hun producten niet meer mogen exporteren naar belangrijke afzetmarkten buiten de Europese Unie, bestaat de kans dat het vlees op de Europese markt wordt afgezet.

Nederlands vlees vlotter afgezet

Dat is op dit moment niet aan de orde in de vleesmarkt. Integendeel zelfs, want er komt momenteel juist minder geslacht product vanuit Polen en Oekraïne op de markt. Dat zorgt ervoor dat vlees dat in Nederland wordt geproduceerd iets vlotter kan worden afgezet op de Europese markt. Voor de uitbetaalprijzen is het te hopen dat dit scenario zo lang mogelijk aanhoudt.

Hoe de markt zich de komende weken gaat ontwikkelen, is, mede door de situatie in Polen, moeilijk te zeggen.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer