Iets meer activiteit in de peenhandel

Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

De peennoteringen van Emmeloord gaven donderdag 15 april geen krimp ten opzichte van de voorgaande week.

Er is deze week daarentegen wel wat meer reuring in de markt qua verhandelde volumes. De vraagzijde is nog simpel te voorzien. Er wordt meest gehandeld op kistprijs, Door de bank genomen komt de bovenkant van de telersprijs uit op € 25 per 100 kilo. Er is een vrij brede vraag.

Nieuwe oogst beschikbaar

De meeste peen gaat momenteel naar Duitsland en België, verder nemen de Nederlandse wasserijen de laatst weken wat meer af, al zijn er nog steeds bij die op halve kracht draaien. Daarnaast groeit de vraag naar peen vanuit Engeland, dat niet ieder voorjaar aan de markt is. Het is als met Duitsland: de eigen productie wordt wat aangevuld met import. Nieuwe oogst komt nu ook beschikbaar, tegen flinke prijzen. Spaanse peen gaat van de hand voor € 35 per 100 kilo, vertrek Spanje. Inclusief logistieke kosten komt de prijs uit op € 50 tot € 51.

De handel in Nederlandse biopeen loopt af, het gaat om de laatste partijtjes. Import is en komt vrij uit Israël, Portugal en Spanje. Spaanse biopeen, gewassen en verpakt in big-bags franco Duitsland komt momenteel op € 65 per 100 kilo.

Prognose: stabiel.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.