Doorgaan naar artikel

IFA: opheldering over vegan-reclame

Geüpdatet op:
Nieuws
Eiwittransitie
Foto: ANP

Foto: ANP

De Irish Farmers Association wil dat een bedrijfje dat een miljoenen kostende advertentiecampagne voert om vegan te gaan eten, duidelijk maakt waar het geld vandaan komt.

De actie wordt gevoerd door Eden Animal Sanctuary, een niet bestaand dierentehuis in Ierland waar verder nauwelijks informatie over beschikbaar is.

In de campagne Go Vegan World wordt op grote advertentieborden en elders gesteld dat ‘van dieren afkomstig voedsel eten meer bijdraagt aan klimaatverandering dan de transportwereld’. De IFA heeft al eerder bij de reclamewaakhond in Ierland geprotesteerd, maar wil nu ook verdere duidelijkheid over de achtergronden.

Obscuur dierentehuis

“Het lijkt erg vreemd dat een multi-miljoen advertentiecampagne in Ierland en het Verenigd Koninkrijk wordt gerund vanuit een obscuur dierentehuis in Ierland dat geen liefdadige stichting is, geen goedgekeurde boekhouding openbaar maakt en niet verklaart waar het geld vandaan komt”, zegt voorzitter Joe Healy.

Geheimzinnigheid

Het Sanctuary heeft volgens de IFA een vreemde juridische status, waardoor het zich aan elke controle kan onttrekken. De laatst gepubliceerde rekening, die niet door een accountant is goedgekeurd, toont een inkomen van € 3 miljoen over 2018. “Ze moeten ophouden met die geheimzinnigheid en het publiek laten weten wie er betaalt”, denkt Healy.

Snel delen

Image
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin