IFCN: melkconsumptie sneller gegroeid dan productie

01-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De wereldwijde melkconsumptie is afgelopen jaar met 3% gestegen, terwijl de melkproductie met 2,6% toenam.

Dat meldt The Dairy News naar aanleiding van de jaarlijkse conferentie van het IFCN Dairy Research Network. Volgens het IFCN kwam de totale melkproductie wereldwijd in 2021 uit op 919 miljoen ton. De melkproductie in de EU daalde met 1,3%, de productie in Oceanië nam met 0,5% af terwijl de productie in de Verenigde Staten met 3,3% toenam.

2022 moeilijk voor zuivelmarkt

Het IFCN benadrukt dat 2022 een moeilijk jaar is voor de zuivelmarkt. De stijgende prijzen van voer, meststoffen en energie blijven de kostprijs van melk stuwen. De organisatie gaat voor dit jaar zelfs uit van een lichte daling van de wereldwijde melkproductie. Dit is lang niet gezien. Voorheen werd een daling in de ene exporterende regio gecompenseerd door een stijging in een andere regio. In de periode januari tot mei 2022 is de melkproductie wereldwijd gedaald met 0,4% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Over het hele jaar verwacht het IFCN een daling van de melkproductie met 0,2%.

Melkprijzen hoog

Voor volgend jaar verwacht de organisatie een stijging van de productie met 1%. IFCN verwacht dan ook dat de melkprijzen voorlopig op een hoog niveau blijven met prijzen tussen de $ 55 en $ 60 per 100 kilo.

Willem Veldman
Meer over


Beheer