IFOAM: onvoldoende ambitie in bioplannen lidstaten

Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De Europese lidstaten tonen in hun nationale plannen voor stimulering van de biologische landbouw onvoldoende ambitie.

Dat meldt IFOAM Organics Europe naar aanleiding van een analyse van maatregelen en budgetten ter ondersteuning van de biologische landbouw.

Nationale strategische plannen GLB moeten beter

De analyse, gebaseerd op de terugkoppeling van organisaties van biologische landbouwers in 19 lidstaten, toont aan dat het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) niet zal bijdragen aan een significante ontwikkeling van de biologische landbouw in de EU. Dit gebeurt alleen als de nationale strategische plannen voor het GLB in verschillende lidstaten aanzienlijk worden verbeterd.

Stimuleren

De internationale koepelorganisatie voor de biologische sector roept de Europese Commissie op ervoor te zorgen dat de lidstaten hun ontwerp van strategische plannen herzien en met betere maatregelen en passende budgetten komen om de biologische productie en vraag te stimuleren.

Biologisch landbouwareaal van 25%

Volgens IFOAM-voorzitter Jan Plagge sluiten de huidige plannen en budgetten van de individuele lidstaten onvoldoende aan bij de ambitie van de Commissie om tegen 2030 een biologisch landbouwareaal van 25% te hebben gerealiseerd. Dit terwijl de biologische landbouw volgens hem kan bijdragen aan veel nieuwe GLB-doelstellingen als natuurbescherming, verbetering van dierenwelzijn en een revival van het platteland.

Willem Veldman
Meer overBeheer