IGC: hogere maisprijs; tarwe en soja omlaag

22-11-2019 | Laatste update op 25-01 | |
Foto: Canva -
Foto: Canva

Grote beschikbaarheid van tarwe zorgt ervoor dat de tarwe-prijsindex van de International Grains Council (IGC) in november 3% lager staat dan in oktober.

Voor mais trok de IGC-prijsindex juist 2% aan. Dat kwam voornamelijk door hogere Zuid-Amerikaanse noteringen door een aanhoudende sterke exportvraag. De daling van de Amerikaanse maisprijs werd ruimschoots gecompenseerd door de gestegen Zuid-Amerikaanse prijs.

De verwachte eindvoorraad voor seizoen 2019-2020 is met 1,7 miljoen ton graan verhoogd, deels omdat het verbruik wat afneemt en de graanproductie stijgt. Dat meldt de IGC in het nieuwste graanrapport. De IGC verwacht dat er 4,4 miljoen ton meer mais wordt geproduceerd in de wereld, inclusief China. De productiegroei voor seizoen 2019-2020 zit deels in de Verenigde Staten. Voor tarwe loopt de productie juist iets achteruit, maar de voorraden tarwe in de wereld blijven groot met 271 miljoen ton.

Druk op sojaprijs

De prijsindex sojabonen daalde in november met 2%, doordat de prijzen in belangrijke soja producerende landen daalden. De eindvoorraad voor seizoen 2019-2020 wordt door de IGC met ruim 35 miljoen ton hoger ingeschat dan in de vorige maandpublicatie, mede omdat het verbruik naar beneden is aangepast en de productie is iets verhoogd.

Voor koolzaad ziet de IGC weinig veranderen voor seizoen 2019-2020 omdat de Canadese voorraden de krappere voorraden elders compenseren.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer