IGC: minder mais beschikbaar wereldwijd

30-11-2020 | |
Maisoogst Duitsland. De lagere maisopbrengsten komen met name door lagere opbrengsten in de EU, Oekraïne en de Verenigde Staten. Foto: Henk Riswick
Maisoogst Duitsland. De lagere maisopbrengsten komen met name door lagere opbrengsten in de EU, Oekraïne en de Verenigde Staten. Foto: Henk Riswick

De wereldwijde productie van granen is door de International Grains Council (IGC) in de november-publicatie met 7 miljoen ton verlaagd naar 2,2 miljoen ton granen vergeleken met de vorige maandprognose.

De neerwaartse aanpassing komt voornamelijk omdat de IGC 10 miljoen ton minder mais verwacht. En deze lagere maisopbrengst wordt slechts gedeeltelijk gecompenseerd door andere granen. De lagere maisopbrengsten komen met name door lagere opbrengsten in de EU, Oekraïne en de Verenigde Staten.

Wereldhandel granen

De wereldhandel in granen neemt met 6 miljoen ton toe naar een record van 409 miljoen ton, inclusief China. De verwachte handel in mais wordt sterk aangetrokken door de Chinese import. De Amerikaanse maisexport komt mede daardoor op een nieuw record. Terwijl de afzet van mais uit Oekraïne naar het laagste niveau in drie jaar tijd daalt.

Sojaproductie bijgesteld

In de Verenigde Staten en Argentinië worden lagere opbrengsten voor sojabonen verwacht. Hierdoor daalt de wereldwijde sojaproductie met 5 miljoen ton naar 365 miljoen ton in de laatste maandprognose. De totale sojaproductie staat daarmee overigens nog steeds op een hoog niveau.

Hoger prijsniveau

De gemiddelde Grains and Oilseeds prijsindex, wat een maatstaf is voor graan en oliezaadprijzen in de wereld, staat 31% hoger dan een jaar geleden. De maisprijsindex staat 38% hoger mede door lagere voorraden en goede vraag. De sojaprijsindex staat 43% hoger dan een jaar geleden, deze wordt ondersteund door goede export en zorgen over ongunstig weer in Zuid-Amerika. De tarweprijsindex is de laatste maanden redelijk stabiel en stond eind november 17% hoger dan een jaar geleden.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer