IGC: records bij productie én verbruik graan

De verhouding tussen eindvoorraad graan en verbruik daalt ondanks een recordproductie in seizoen 2020/2021.

De wereld produceert dit seizoen 2020/2021 een record aan graan, verwacht de International Grains Council (IGC). De IGC verwacht een oogst van 2,22 miljard ton. Toch hoeft dat niet te leiden tot een sterke prijsdruk, want het verbruik van graan bereikt ook een record van 2,21 miljard ton.

Stocks-to-use ratio belangrijk voor prijsvorming graan

Doordat de productie een fractie groter is dan het verbruik, neemt de graanvoorraad aan het eind van het seizoen weliswaar iets toe. Maar omdat de vraag ook toeneemt, verwacht de IGC dat de verhouding tussen eindvoorraad en verbruik toch daalt en wel naar het laagste niveau in zes jaar. Deze stocks-to-use ratio is voor de graanhandel een graadmeter voor de prijsvorming. Hoe kleiner de voorraad ten opzichte van het verbruik, des te minder een tegenvallende oogst kan worden opgevangen.

Verbruik mais hoger dan opbrengst

De daling van de stocks-to-use-ratio voor graan komt vooral omdat de wereld enorm veel mais verbruikt (1,18 miljard ton). De IGC stelt dat dit seizoen de wereld voor het vierde jaar op rij meer mais verbruikt dan van het land gehaald wordt.

Druk op tarweprijs

Bij tarwe pakt de oogst (762 miljoen ton) wel groter uit dan het verbruik (750 miljoen ton). Daardoor eindigt dit seizoen met een recordvoorraad tarwe. Dit geeft druk op de tarweprijs. Maar als mais duurder wordt, ondersteunt dit ook de tarweprijs, omdat beide graansoorten voor een deel uitwisselbaar zijn.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.