IGC verhoogt raming wereldwijde tarweproductie

18-08 | |
Tarweoogst in 2022, in Groningen. - Foto: Mark Pasveer
Tarweoogst in 2022, in Groningen. - Foto: Mark Pasveer

De internationale graanraad IGC verhoogt zijn raming voor de wereldwijde tarweproductie in seizoen 2022-2023 naar 778 miljoen ton. Deze hoeveelheid is 8 miljoen ton groter dan de raming van vorige maand.

Volgens de nieuwe raming komt de tarweproductie ondanks droogteperikelen in onder meer de Europese Unie nog maar iets lager te liggen dan de gerealiseerde productie in het afgelopen seizoen. In het afgelopen jaar werd volgens IGC 781 miljoen ton tarwe geproduceerd.

Consumptie tarwe neemt toe

De consumptie van tarwe neemt volgens de graanraad in Londen met 3 miljoen ton toe tot 783 miljoen ton. Vorige maand ging de organisatie er nog vanuit dat het tarweverbruik zou stabiliseren op het niveau van afgelopen jaar. Het resultaat hiervan is dat volgens deze inschatting de wereldwijde tarwevoorraden met 5 miljoen ton gaan afnemen tot 275 miljoen ton.

Een geringere behoefte aan mais in het veevoer drukt de wereldwijde consumptie van korrelmais in het seizoen 2022-2023 tot onder de 1.200 miljoen ton. Daarmee is de consumptie echter wel groter dan de verwachte productie.

Raming maisoogst verlaagd

De IGC heeft de raming van de maisoogst ten opzichte van een maand geleden met 10 miljoen ton verlaagd naar 1.179 miljoen ton. Zodoende zakt de voorraad aan het eind van het seizoen naar 265 miljoen ton en dat is 18 miljoen ton lager dan het afgelopen seizoen. Als de verwachting uitkomt, blijft er bij mais de kleinste voorraad over in jaren.

Eindvoorraad granen lager

Al met al heeft het IGC de totale oogstraming voor granen opnieuw verlaagd. Men mikt nu op een totaal van 2.248 miljoen ton. Deze hoeveelheid is 43 miljoen ton kleiner dan vorig jaar. Ondanks een geringer verbruik in veevoer dalen de eindvoorraden volgens het IGC met 26 miljoen ton naar 577 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer