IGC verlaagt oogstprognose tarwe

20-05 | |
Ook het wereldwijde tarweverbruik is voor het seizoen dat op 1 juli start, verlaagd. - Foto: Canva/ImagineGolf
Ook het wereldwijde tarweverbruik is voor het seizoen dat op 1 juli start, verlaagd. - Foto: Canva/ImagineGolf

De internationale graanraad IGC heeft haar prognose voor de wereldwijde tarwe- en korrelmaisproductie verlaagd.

De tarweproductie voor het seizoen 2022-2023 is verlaagd naar 769 miljoen ton. Een maand geleden werd een productie voorspeld van 780 miljoen ton.

Ook het wereldwijde tarweverbruik is voor het seizoen dat op 1 juli start, verlaagd. Die zakt met 5 miljoen ton naar 780 miljoen ton. Daarmee blijft het tarwegebruik groter dan de productie. Het gevolg daarvan is dat de eindvoorraad in deze verwachting daalt naar 271 miljoen ton. Voor het huidige seizoen rekent IGC op een eindvoorraad van 282 miljoen ton.

De nieuwe voorspelling voor de productie van korrelmais is met 13 miljoen ton verlaagd naar 1.184 miljoen ton. De verwachte consumptie is met 18 miljoen ton verlaagd naar 1.200 miljoen ton. Dat resulteert in een prognose van de eindvoorraad die met 4 miljoen ton toeneemt tot 269 miljoen ton.

Oogst sojabonen 4 miljoen ton hoger

Voor de oogst van sojabonen is de nieuwe prognose gunstiger. De productie voor komend seizoen wordt nu 4 miljoen ton hoger ingeschat op 387 miljoen ton. De consumptie neemt nog iets verder toe dan een maand geleden werd ingeschat en komt nu uit op 374 miljoen ton. De voorraad aan het eind van het seizoen 2022-2023 wordt ook hoger geraamd op 58 miljoen ton.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer