IGC verlaagt raming korrelmais

17-02 | |
raming korrelmais
In de Verenigde Staten verwacht IGC een kleinere productie korrelmais. - Foto: Canva/dmathies

De internationale graanraad IGC heeft de prognose voor korrelmais verlaagd naar 1.153 miljoen ton. Dat komt neer op een verlaging van 8 miljoen ton.

Een maand geleden was er ook al een bijstelling naar beneden van 5 miljoen ton. De prognose is bijgesteld naar aanleiding van lagere opbrengstverwachtingen in de Verenigde Staten en Argentinië. Uitgaande van de nieuwe inschattingen valt de productie in 2022-2023 inmiddels 67 miljoen ton lager uit dan in het voorafgaande seizoen.

Ook maisconsumptie omlaag

De kleinere productie heeft tot gevolg dat ook de consumptie van mais wat omlaag gaat. Het verbruik daalt eveneens met 8 miljoen ton naar 1.180 miljoen ton. De consumptie van korrelmais komt daarmee 37 miljoen ton lager uit dan vorig seizoen. De eindvoorraad aan mais wordt dit seizoen geraamd op 255 miljoen ton en dat is 27 miljoen ton minder dan een jaar geleden.

Productie soja kleiner

Soja levert dit seizoen een productie op van 378 miljoen ton, denkt IGC. Dit cijfer valt 7 miljoen ton lager uit dan de prognose van januari. Ten opzichte van het seizoen 2021-2022 blijft er een plus over van 22 miljoen ton. De graanraad raamt de eindvoorraad nu op 49 miljoen ton. Dat is iets meer dan vorig jaar, maar minder dan de verwachting in januari.

Prognose tarwe blijft gelijk

Voor tarwe heeft IGC nauwelijks tot geen aanpassingen in petto. De productieprognose blijft net als vorige maand op 796 miljoen ton en dat is 15 miljoen ton meer dan vorig seizoen. De consumptie stabiliseert op 789 miljoen ton en dat is 6 miljoen ton meer dan in het seizoen 2021-2022. Het resultaat daarvan is dat de eindvoorraad met 7 miljoen ton toeneemt tot 282 miljoen ton. Die inschatting ligt net 1 miljoen ton boven de prognose van januari.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer