IJsverkoop Unilever neemt weer toe

22-07-2021 | |
IJs van Magnum, een merk van Unilever, in een vriesvak bij een supermarkt. Foto: ANP
IJs van Magnum, een merk van Unilever, in een vriesvak bij een supermarkt. Foto: ANP

Unilever heeft in het tweede kwartaal van dit jaar meer ijsjes verkocht aan de horeca, dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen.

Wel ligt de Europese ijsverkoop van Magnum en Ben & Jerry’s aan de horeca nog altijd lager dan voor de coronacrisis, meldt het was- en levensmiddelenconcern. In totaal stegen de verkopen van Unilever in de afgelopen periode met 5% vergeleken met een jaar eerder. De totale omzet nam daarbij met 1,2% toe naar € 13,5 miljard. Dat had vooral te maken met tegenwind van negatieve wisselkoerseffecten.

Meer ijs voor thuisconsumptie

Volgens Unilever nam binnen Europa met name in Spanje en Italië de verkoop van ijsjes voor consumptie buitenshuis toe. Een jaar terug gingen de verkopen van ijsjes en andere producten aan de horeca door Unilever nog stevig omlaag vanwege de lockdowns tegen het coronavirus in veel landen. Daar stond tegenover dat juist wel meer ijs voor thuisconsumptie werd verkocht, maar ook andere levensmiddelen en schoonmaakproducten.

Hoge grondstofprijzen voor Unilever

Unilever heeft wel te maken met hogere grondstoffenprijzen, waardoor de winstmarge onder druk staat. Het gaat bijvoorbeeld om kosten voor sojabonen en palmolie, maar ook voor verpakkingen. Het bedrijf gaf aan dat de operationele winstmarge daardoor dit jaar waarschijnlijk gelijk zal zijn aan die van 2020, terwijl eerder op een lichte stijging werd gerekend. In een toelichting sprak financieel directeur Graeme Pitkethly van een sterke eerste helft van het jaar voor het bedrijf. Wel blijft de coronacrisis voor uitdagingen zorgen met nieuwe uitbraken in landen zoals Indonesië.

Verkoop ijs Ben & Jerry’s

Eerder deze week werd nog bekend dat Ben & Jerry’s stopt met de verkoop van zijn ijs in Joodse nederzettingen in Palestijns gebied. Het bedrijf zegt dat het niet in lijn is met de waarden van de onderneming om haar waren daar te slijten. De Israëlische premier Naftali Bennett waarschuwde vervolgens Unilever-topman Alan Jope telefonisch voor ‘ernstige gevolgen’. Het is niet duidelijk wat voor consequenties Israël precies wil verbinden aan een ijsboycot.

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer