Doorgaan naar artikel

Import steeds duurder voor Groot-Brittannië

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De euro en de dollar worden steeds duurder voor de Britten.

Dat is met name de laatste weken het geval. Nieuwe begrotingsmaatregelen in Groot-Brittannië om de economie te ondersteunen, hebben de Britse munt sterk in waarde doen dalen.

De waardedaling van het pond maakt import voor de Britten steeds duurder. De euro is sinds begin dit jaar ruim 7% in waarde gestegen ten opzichte van het Britse pond. Dat verschil komt dus nog eens bovenop de al sterk gestegen prijzen die voor de importproducten moeten worden betaald. Het verschil met de dollar is nog veel groter. Dollargerelateerde producten zijn alleen al door koerswisselingen bijna een kwart duurder geworden ten opzichte van begin dit jaar.

Voor de Nederlandse export is Groot-Brittannië één van de belangrijkste afzetmarkten. Nederland is na Duitsland, China en de Verenigde Staten de vierde leverancier van de Britten. Zo gaat nu wekelijks zo’n 3.000 ton uien naar de andere kant van het kanaal. Vorig jaar importeerden de Britten voor € 4,7 miljard aan Nederlandse voeding en dranken.

0,90 pond voor een euro

Forse koerswisselingen zijn daarbij niet gewenst. Mogelijke tussentijdse renteverhogingen door de centrale bank in Engeland lijken de kloof als gevolg van koerswisselingen weer wat kleiner te maken. ABN Amro gaat er echter van uit dat de waarde van het Britse pond nog wat verder daalt en dat de Britten dus steeds meer moeten betalen voor een euro. Op dit moment betalen ze 0,90 pond voor een euro. ABN Amro denkt dat dit stijgt naar 0,92 pond aan het eind van volgend jaar.

Prognose: waarde Britse pond daalt nog licht.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin