Importwaarde Oekraïense mais met bijna 40% gedaald

25-01 | |
Mais Oekraïne
Foto: Koos van der Spek

De Nederlandse importwaarde van mais uit Oekraïne daalde gedurende de eerste 8 maanden van 2022 met bijna 40% naar € 249 miljoen. De import uit Frankrijk, Duitsland en Brazilië nam in waarde aanzienlijk toe.

Naast de grote humanitaire gevolgen van de oorlog in Oekraïne heeft het conflict ook grote invloed op de wereldwijde landbouwmarkten. Wageningen Economic Research (WEcR) en het CBS keken in het rapport ‘De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband’ naar de gevolgen voor de Nederlandse import in 2022. Uit voorlopige cijfers blijkt dat de Nederlandse import van landbouwgoederen uit Oekraïne in april een absoluut dieptepunt bereikte. Voor Rusland zien de onderzoekers in 2022 geen grote verstoring van de landbouwexport.

Belang van Oekraïne toegenomen

Het belang van Oekraïne als leverancier van landbouwgoederen is voor Nederland in het afgelopen decennium flink toegenomen. De importwaarde lag in 2021 9 keer hoger dan in 2010. Nederland importeerde in 2021 voor € 2,5 miljard aan goederen uit Oekraïne waarvan € 1,9 miljard aan landbouwgoederen. Het importaandeel van Oekraïne in de totale Nederlandse landbouwimport was in 2021 2,4%, tegen 0,5% in 2010.

Oekraïne derde grootste exporteur van mais

Oekraïne is belangrijk voor de Nederlandse invoer van veevoedergrondstoffen en dan met name mais. Het land is de derde grootste exporteur van mais op de wereldmarkt. Vanaf maart 2022, na de Russische inval in Oekraïne, nam de Nederlandse import van landbouwgoederen uit Oekraïne af en bereikte zoals gezegd in april een absoluut dieptepunt. Betrokken onderzoekers beschikken over cijfers tot en met augustus 2022.

Nederland importeerde in januari-augustus 2021 voor een bedrag van € 940 miljoen aan mais, en € 404 miljoen (43% aandeel) daarvan kwam uit Oekraïne. Op grote afstand volgden toen Frankrijk, Duitsland, Brazilië en Roemenië als belangrijkste leveranciers van mais. Deze 5 landen waren samen goed voor 81% van de totale Nederlandse maisimport.

Waarde van maisinvoer gedaald

In de periode januari-augustus 2022 daalde de waarde van de Nederlandse maisinvoer uit Oekraïne met bijna 40% naar € 249 miljoen. De import uit Frankrijk, Duitsland en Brazilië nam in waarde aanzienlijk toe. Duitsland, Brazilië en Frankrijk werden daarmee belangrijker voor de Nederlandse import van mais, terwijl het Oekraïense aandeel bijna halveerde tot 20%.

In tonnages zijn er vergelijkbare verschuivingen in de invoerstromen zichtbaar. Uit een vergelijking tussen de importwaarde en importhoeveelheid blijkt wel dat er afgelopen jaar vooral uit Frankrijk flink meer mais is gekomen. Bij Duitsland en Brazilië is goed zichtbaar dat, in de eerste 8 maanden van 2022, de invoerwaarde harder groeide dan de geïmporteerde hoeveelheid.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Willem Veldman


Beheer