Impulsloze varkensmarkt kijkt uit naar vermindering aanbod

Foto: Fotopersbureau Dijkstra
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

De varkensprijs blijft op een stabiel laag niveau hangen. Minder varkens in Italië zorgen voor vraag naar hammen, maar verder is de markt impulsloos.

De Europese varkensmarkt toont zich zeer stabiel. Januari staat bekend om de lauwe vraag en het rustige handelstempo. Voor kerst was er geen piek in de verkopen en daardoor was er in het nieuwe jaar ook geen verval van de prijs. Maar dat maakt de markt ook vlak. Het geduld van varkenshouders en de financiële rek van hun bedrijven wordt op de proef gesteld doordat de stijging van de varkensprijs die de almaar stijgende voerprijzen compenseert nog steeds op zich laat wachten.

Bekijk diverse varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Alleen varkensprijs Italië omhoog

Ook vorige week maakte de noteringen in nagenoeg alle EU-lidstaten een pas op de plaats. Alleen in Italië boekt de varkensprijs vooruitgang. De notering in Modena steeg vorige week voor de verschillende gewichtsklassen met 3,5 cent. Maar net als in Nederland bleven ook in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, Spanje en België de noteringen ongewijzigd, zo blijkt uit de Europese varkensprijsvergelijking van ISN.

Denemarken (€ 1,464) en Spanje (€ 1,463) voeren de ranglijst aan met een nagenoeg gelijke varkensprijs, gevolgd door Frankrijk met een gemiddelde prijs van € 1,38 per kilo geslacht gewicht. De Nederlandse notering zit daar met een gemiddelde van € 1,17 per kilo ruim onder. Nederland weet daarmee hekkensluiter Duitsland net voor te blijven. Dat land staat al zes weken op een gemiddelde varkensprijs van € 1,136 per kilo.

Verschil in afzet uitgebeend vlees en delen karkassen

De stabiele situatie is ook precies het beeld van de Europese vleesmarkt. Slachterijen merken dat er een groot verschil zit tussen de afzet van uitgebeend vlees en delen die in de been worden verkocht. Het eerste loopt, maar delen van karkassen verwaarden is heel lastig. Dat komt door de coronacrisis, die vooral zijn effect heeft op het uitbenen. Dit arbeidsintensieve deel van het slachtproces is waar de capaciteit het eerst knelt bij coronabesmettingen.

En door de grote aanboddruk op de varkensmarkt, blijft er ook druk op het slachten en dat betekent dat slachterijen ook weinig reservespelers voor de uitbeenafdelingen hebben.

Ruimte voor hammen op Italiaanse markt

De Europese vleesmarkt is naar verluidt in evenwicht. De prijzen van sommige vleesonderdelen vertonen zelfs een plusje. Dit geldt bijvoorbeeld voor de hammen, de wangen en de levers. Bij de hammen komt dat ook door de ruimte die Italië biedt. De Italiaanse markt heeft minder varkens doordat het land bij de eerste coronagolf al zwaar was getroffen. Bovendien zijn er ook daar de nodige stoppers, met name onder fokkers.

Het kleinere inlandse aanbod resulteert in vraag die door andere Europese landen in te vullen is. Vooral de Duitsers zijn hofleverancier. Naast grote inlandse consumptie en uitvoer van lichtere hammen naar Oostenrijk en Zwitserland, zetten de Duitsers veel hammen af in Italië. Dat land kan ook zwaardere hammen hebben, wat bij de huidige slachtgewichten een grote pré is.

Die Italiaanse vraag ontlast de markt. Een prijsdaling ligt daardoor niet voor de hand, maar voor een prijsstijging is meer nodig dan een bescheiden plusje op enkele vleesonderdelen. Daarvoor zullen met name de overschotten aan de aanbodkant moeten worden weggewerkt.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.