Doorgaan naar artikel

Meerprijs op plastic wegwerpverpakkingen voor food

Gratis koffiebekers en een plastic zakje voor een broodje zijn vanaf juli 2023 verleden tijd.

Nieuws
Food
Voor alle plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen moet volgend jaar een meerprijs betaald worden door de consument. - Foto: Canva premium

Voor alle plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen moet volgend jaar een meerprijs betaald worden door de consument. - Foto: Canva

Vanaf juli 2023 mogen wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen niet meer gratis meegegeven mogen worden, schrijft staatssecretaris Heijnen van Milieu in een brief aan de Tweede Kamer.

Gratis koffiebekers en een plastic zakje voor een broodje zijn vanaf juli 2023 verleden tijd. Voor alle plastic wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen moet een meerprijs betaald worden door de consument. Hoeveel dit is, mogen ondernemers zelf bepalen. Ook kartonnen bekers vallen onder deze regeling omdat die ook een laagje plastic bevatten, deze worden veelal gebruikt voor koffie to go’s. In supermarkten moet ook een meerprijs worden betaald voor verpakkingen die vergelijkbaar zijn met to go-verpakkingen, zoals een verpakt broodje of salade. 100% papieren en plastic-vrije verpakkingen mogen nog wel gratis meegegeven worden.

Herbruikbare alternatieven

Ondernemers moeten herbruikbare alternatieven gaan aanbieden naast de wegwerpverpakkingen. Dit geldt voor maaltijden en dranken die op locatie worden bereid. Ook op kantoren en in de horeca moeten wegwerpbekers- en maaltijdverpakkingen verdwijnen. Hier moet herbruikbaar de norm worden vanaf 2024.

Plastic soep

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese Single-Use Plastics-richtlijn (SUP). Hiermee moet de zogeheten plastic soep – de opeenhoping van plastic afval in oceanen en zeeën – tegengegaan worden. Staatssecretaris Heijnen: “Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg, na eenmalig gebruik. Daar moeten we toekomstige generaties niet mee blijven opzadelen. Er is een ommezwaai nodig van wegwerp naar hergebruik. Veel ondernemers zijn hier al goed mee bezig. Zo voorkomen we plastic soep, gaan we zorgvuldiger om met grondstoffen en laten we een schonere wereld achter.” In 2021 werden plastic rietjes, bestek en roerstaafjes al verboden.

Zwerfafval opruimen

Vanaf 5 januari 2023 worden producenten van producten die vaak eindigen als zwerfafval, verantwoordelijk voor hun afval. Zij draaien op voor de kosten van het opruimen ervan.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin