Wolf in Nederland | Nieuws en achtergronden over wolven

De wolf is definitief terug in Nederland. De eerste wolf in Nederland vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Wat betekent de terugkomst van de wolf voor de veehouderij in Nederland?
Schapen, koeien en paarden zijn slachtoffer door aanvallen van de wolf. Vraag is hoeveel wolven Nederland aankan? Lees in dit dossier het laatste nieuws en veel gestelde vragen over de wolf. Volgens de politiek zijn veehouders geneigd hun dieren nu meer binnen te houden, ‘terwijl de maatschappij de voorkeur heeft voor weidegang en uitloop van dieren’.

Hoeveel wolven zijn er in Nederland?

BIJ12, de organisatie die provincies ondersteunt bij de uitvoering van wettelijke taken op gebied van faunabeheer, inventariseert hoe het staat met het aantal wolven in Nederland. De wolf is een beschermde diersoort. Dit houdt in dat doden, vangen en opzettelijk verstoren van wolven niet mag.

Waar leven wolven in Nederland?

De wolven leven op meerdere plekken in Nederland. In de provincies Drenthe, Friesland, Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg zijn de meeste waarnemingen van wolven gedaan. Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe. In Midden-Drente en in het grensgebied Fryslân-Drenthe-Overijssel leven twee andere roedels. In het grensgebied tussen Noord-Brabant en Limburg leeft op de Groote Heide een solitaire wolf. Vlak over de grens met Duitsland en België bevinden zich ook diverse wolventerritoria. BIJ12 houdt bij waar en wanneer de wolven voor het laatst gezien zijn.

Wat moet ik doen als ik een wolf tegenkom?

De kans om een wolf tegen te komen is erg klein, maar het is belangrijk om rustig te blijven mocht je het dier toch tegenkomen. Houd zoveel mogelijk afstand van de wolf. Het dier ziet mensen als een mogelijk gevaar en benadert daarom mensen normaal gesproken niet. Mocht de wolf te dichtbij komen, praat dan hard en maak gebaren. Sprint niet weg en stap af als uw op uw fiets zit.

Is de wolf gevaarlijk voor vee?

In Nederlandse natuurgebieden is normaal gesproken ruim voldoende wild voorhanden om aanwezige wolven te voeden. Toch komt het ook geregeld voor dat wolven vee aanvallen. Dit doen jonge wolven meestal als ze opzoek zijn naar een nieuw territorium. In een gebied met voldoende wilde prooidieren komt dit nauwelijks voor, als het vee voldoende beschermd wordt met wolvenrasters. Mocht je geen voorzorgsmaatregelen hebben genomen, kan een wolf zeker gevaarlijk zijn voor vee.

Welke dieren kan een wolf aanvallen?

Wolven jagen in natuurgebieden vooral op reeën en wilde zwijnen. Maar ook muizen, ratten en bevers behoren tot hun prooi. Ze jagen voornamelijk op zwakke of jonge dieren. Een schaap kan voor de wolf ook een gemakkelijke prooi zijn. Het komt ook voor dat wolven geiten, jonge paarden en runderen aanvallen. Daarnaast kunnen de dieren schade aanbrengen aan gewassen, door kuilen te graven omdat ze op zoek zijn naar muizen.

Hoe voorkom je een aanval van een wolf op vee?

Het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen tegen de wolf. Uit onderzoek van Wolvencommissie Gelderland blijkt dat te weinig veehouders dat doen. Een goed geplaatst hek van draad met stroom kan voorkomen dat een wolf het vee aanvalt. In de provincies Drenthe, Gelderland en Friesland kunnen schapen- en geitenhouders subsidie aanvragen voor maatregelen om schade door wolven te voorkomen. Bekijk hieronder in een video welke maatregelen je kan nemen.

Wat moet je doen als een wolf vee heeft aangevallen of op een andere manier schade heeft aangebracht?

Neem zo snel mogelijk (uiterlijk binnen 24 uur) contact op met BIJ12 via telefoonnummer 085-486 22 22.

Doorgeven van informatie over de wolf kan via BIJ12


 

Recente artikelen over de wolf

Beheer
WP Admin