In maart bijna 10% meer melk in Nieuw-Zeeland

04-05 | |
In Nieuw-Zeeland wordt meer melk geproduceerd, in Australië juist minder. - Foto: Canva
In Nieuw-Zeeland wordt meer melk geproduceerd, in Australië juist minder. - Foto: Canva

De Nieuw-Zeelandse melkproductie bedroeg afgelopen maart maar liefst 9,8% meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Er werd 1,8 miljoen ton melk aangevoerd. Dat blijkt uit cijfers van het Milk Market Observatory (MMO). Hoewel delen van het land te maken hebben met droge weersomstandigheden, dragen de goede temperaturen en een meer dan gemiddelde regenval bij aan een sterke productiegroei in maart. Over het hele seizoen dat in het land, tot en met juni duurt, ligt de melkproductie tot maart 1,8% hoger dan in het seizoen ervoor.

Australië melkt minder

In Australië daalde juist de productie met 2,5% tot 647.000 ton. In een maandelijks update van Fonterra wijt men de daling aan een kleinere melkveestapel. Ook zetten melkveehouders meer eigen ruwvoer in, ten koste van duur krachtvoer. Van juli tot en met maart ligt de melkproductie 0,9% hoger dan in het seizoen 2019-2020.

Melkproductie in de VS opnieuw hoger

Aan de andere kant van de wereld, in de Verenigde Staten, blijft de melkaanvoer maar stijgen. In maart bedroeg de productie 8,9 miljoen ton, een stijging van 1,8% ten opzichte van maart 2020. Cumulatief over drie maanden is er 1% meer melk geleverd. Dit wordt veroorzaakt door zowel een hogere productie per koe als een stijging van het aantal koeien.

Europa blijft achter

In Europa blijft de melkproductie achter op 2020. Cijfers voor maart zijn door de MMO nog niet bekendgemaakt. In de Europese Unie bleef de melkaanvoer 2,4% achter in de eerste twee maanden van dit jaar. Grote melklanden Duitsland (-3,7%) en Frankrijk (-4,7%) blijven flink achter met hun melkproductie. Deze aanvoercijfers van melk zijn na een correctie op schrikkeljaar 2020.

Lees ook: Melkproductie in EU groeit in 2021

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.