Doorgaan naar artikel

In moeilijke zuivelmarkt ook wat plusjes te zien

Foto: Canva/Photo Food Pro premium

Foto: Canva/Photo Food Pro

De prijzen die zuivelverwerkers voor gecontracteerde melk betalen, dalen in mei nog verder. De verschillen zijn groot: van 1 cent tot 4 cent daling per liter.

De prijsdalingen vlakken wel af. De hoeveelheid aangevoerde melk blijft stevig. De stakingen bij Albert Heijn en FrieslandCampina zorgen ervoor dat er nog wat meer rauwe melk op de markt komt. In Nederland heeft dat een relatief groot prijsdrukkend effect op rauwe melk. De prijs zakt naar rond de 25 cent per liter. In Duitsland blijft die iets hoger, op zo’n 27 cent. Dat in het zuiden van Europa minder melk beschikbaar is, blijkt wel uit het feit dat daar nog boven de 40 cent wordt betaald.

Herstel roomprijs

De prijs van room maakt na de flinke prijsdaling een week eerder, door het warmere weer een klein prijsherstel door en komt uit op € 4,65 per kilo. De boterhandel stabiliseert rond de € 4.600. Daarbij zijn er voornamelijk kopers voor het derde kwartaal. Voor de korte termijn is het zeer rustig in de handel.

Op de Global Dairy Trade-veiling deze week was voor de tweede keer een plus in de melkpoeders. Dat is het gevolg van een betere vraag naar die producten. Ook de uitgeschreven tenders voor poeders lijken het signaal af te geven dat de prijzen op een niveau zijn gekomen dat kopers aantrekt. Mageremelkconcentraat lijkt door de grotere aanvoer van melk deze week wat moeilijker terug te keren naar hogere prijsniveaus. Daardoor wordt het maximale niveau van € 1,30 tot € 1,40 per kilo bereikt.

Kaasprijs opmerkelijk stabiel

Opmerkelijk stabiel blijft de kaasprijs. Die schommelt tussen de € 3,20 en € 3,30 per kilo. En dat doet het product al vanaf februari. Producenten zijn niet van plan lagere prijzen voor hun product te willen ontvangen. Toch is de verwachting er dat uiteindelijk de € 3-grens in een aantal weken dichterbij gaat komen. Nu is kaasproductie nog steeds de beste optie om melk te verwerken.

Prognose: vloeibaar duurder, andere producten stabiel in prijs.

Beheer
WP Admin