Index voedselprijzen FAO voor derde keer op rij lager

De index voor voedselprijzen van de wereldvoedselorganisatie FAO is in april met ruim 3% gedaald ten opzichte van maart.

Dat is de derde daling op rij dit jaar, meldt FAO in de maandelijkse update. De oorzaak ligt vrijwel geheel bij de wereldwijde coronacrisis. Alleen de index voor granen bleef redelijk stabiel, de andere indexen gingen omlaag. Vooral de suikerprijs en de prijzen voor plantaardige olie gingen op nieuw fors omlaag. De suikerprijs ligt inmiddels 20% onder het niveau van een jaar geleden.

Zuivelprijzen 4% lager

De zuivelindex daalde met bijna 4% en ligt bijna 9% onder het niveau van april 2019. Een combinatie van grotere hoeveelheden exportproducten en toegenomen voorraden en tegelijkertijd minder vraag zet grote druk op de prijzen.

Licht herstel is zichtbaar in de vraag naar vlees vanuit onder meer China, maar niet genoeg om een verdere daling van de vleesprijzen te voorkomen. De index voor vlees daalde met iets minder dan 3%. De vleesverwerking is op sommige plaatsen wel verminderd, maar de druk door weggevallen vraag vanuit onder meer restaurants is duidelijk groter.

Olieprijs drukt suikerprijs

De suikerprijs ging bijna 15% omlaag in april, na een nog iets grotere daling in maart. De daling in april is bijna volledig toe te schrijven aan de ineenstorting van de olieprijzen. De lage olieprijs maakt de productie van ethanol, vooral uit rietsuiker, onrendabel. Het gevolg is een grotere suikerproductie die de beschikbare suikervoorraad vergroot.

Van de prijzen die de index voor plantaardige olie bepalen, liet alleen de prijs voor zonnebloemolie een stijging zien. Vooral palmolie, een belangrijk voedingsmiddeleningrediënt, heeft te maken met grote prijsdruk door de geringere vraag.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.