India stelt per direct exportverbod uien in

16-09-2020 | Laatste update op 06-01 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

De Indiase regering heeft per 14 september een exportverbod ingesteld voor uien.

De consumentenprijzen stegen hard op de Indiase markt, waardoor de regering per direct heeft besloten om een exportverbod op uien in te stellen. Dit om de uien voor de eigen bevolking betaalbaar te houden. Het exportverbod geldt voor uien, met uitzondering van Bangalore Rose en Krishnapuram-uien. Ook vallen gesneden uien of uien in poedervorm niet onder het per direct ingestelde exportverbod. Uien zijn een belangrijk product in de Indiase keuken, waardoor de regering het niet toestaat dat de consumentenprijzen te hoog oplopen. Het is de tweede keer dat India een exportverbod instelt. In 2019 gebeurde dit ook na zware neerslag, waardoor de opbrengsten tegenvielen.

Druk op aanvoer

India kent meerdere oogstseizoenen in het jaar. De oogst in de zuidelijke regio Bangalore staat op het punt binnengehaald te worden en heeft schade geleden van vroegtijdige zware neerslag, meldt nieuwsite Freshplaza. Hierdoor is de druk op de aanvoer van uien uit het oosten van India, Nashik, toegenomen. Met torenhoge prijzen als gevolg. Eind november wordt het volgende oogstseizoen verwacht. Indiase telers en handelaren uit de regio Nashik vinden het verbod kortzichtig, meldt een lokale nieuwssite. De handel is rustig en prijzen dalen. Daarbij zijn door de plotselinge ingang van het verbod zo’n vijfhonderd exportcontainers vast komen te zitten in verschillende havens.

Kans voor Nederlandse uien

Het huidige exportverbod kan kansen bieden voor de Nederlandse uien. “Het kan zijn dat er een zoektocht komt naar Nederlandse rode en roze uien”, zegt William Nannes, inkoper bij J.P. Beemsterboer Food Traders uit Warmenhuizen. “Ook bestaat de kans dat fijnere maatsorteringen gele in trek raken in landen zoals Maleisië, Filipijnen en Bangladesh waar India veel op exporteert. Een probleem is nog wel dat weinig containers naar het Verre – en Midden-Oosten beschikbaar zijn.”

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer