Skip to content

Individuele bestuursleden eerder aansprakelijk

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Column
Misbruik van posities, belangenverstrengeling, financieel gesjoemel en andere zaken die niet door de beugel kunnen, kunnen dan beter worden aangepakt door de nieuwe wet. Foto: Canva premium

Misbruik van posities, belangenverstrengeling, financieel gesjoemel en andere zaken die niet door de beugel kunnen, kunnen dan beter worden aangepakt door de nieuwe wet. Foto: Canva

Op 1 juli van dit jaar wordt de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) van kracht.

Daardoor lopen de individuele bestuursleden een groter risico op aansprakelijkheid. En dat geldt ook voor de meeste vrijwilligers. Voor de invoering van deze nieuwe wet was je ook al aansprakelijk, maar de wet is strenger geworden. Als er wat misgaat binnen de vereniging, kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Ook voor daden van medebestuursleden. Vooral bij financiële transacties kan dat grote persoonlijke gevolgen hebben. Daarbij maakt het niet uit of je een betaalde bestuurder bent of een vrijwilliger.

Betere aanpak misbruik posities

De nieuwe wet heeft als doel om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren. Het wettelijk vastleggen van taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid wordt belangrijk. Misbruik van posities, belangenverstrengeling, financieel gesjoemel en andere zaken die niet door de beugel kunnen, kunnen dan beter worden aangepakt.

Natuurlijk is het een goede zaak dat misbruik wordt aangepakt. Maar het gaat ook wel eens per ongeluk mis. En dan is het wel heel zuur dat je als goedwillende vrijwilliger privé aansprakelijk wordt gesteld.

In en rondom de land- en tuinbouw wemelt het van de verenigingen en stichtingen

De wet maakt ook geen onderscheid naar grootte of soort van vereniging of stichting. Niet alleen professionele landelijke organisaties, maar ook alle plaatselijke sport-, cultuur- en hobbyverenigingen hebben er daarom mee te maken.

In en rondom de land- en tuinbouw wemelt het van de verenigingen en stichtingen. De invoering van de nieuwe wet lijkt mij reden genoeg om bij de eerstvolgende vergadering eens uitgebreid stil te staan bij de risico’s die deze nieuwe wet oplevert.

Snel delen

Afbeelding
Pieter Seegers

Fiscalist

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin