Industrie focust op contractaardappelen

30-11-2022 | |
Handelaren kunnen niet veel aardappelen kwijt aan de industrie. Foto: Koos Groenewold
Handelaren kunnen niet veel aardappelen kwijt aan de industrie. Foto: Koos Groenewold

De aardappelmarkt verandert niet veel. Handelaren kunnen niet veel aardappelen kwijt aan de industrie. De industrie neemt voornamelijk contractaardappelen af.

De verschillende verwerkers zijn goed ingedekt deze periode van het jaar. Verschillende vastgelegde partijen aardappelen worden doorgeschoven, waardoor de verwerkers voorlopig goed ingedekt zitten. In België is de industrie dit seizoen ook al flexibel omgegaan met aardappelen, zo zijn de afgelopen periode dubbeldoelrassen verwerkt.

Over het algemeen staan aardappelnoteringen redelijk vast. In verband met de drukbezochte beurs Interpom die 27 tot en met 29 november in het Belgische Kortrijk werd gehouden noteert PotatoNL deze week op woensdag in plaats van maandag.

Zaken gedaan op iets hoger niveau

Hoewel de markt niet anders aanvoelt dan vorige week zijn er zaken gedaan op een iets hoger niveau. Voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) wordt 75 cent hoger genoteerd tussen € 22 tot € 26,50 per 100 kilo. Innovator is wat beter gevraagd, waardoor de notering aan de bovenkant steeg. Het is opvallend dat de Innovator-groep met € 24 tot € 26,50 nu hoger uitkomt dan de Agria-groep, die op € 24 tot € 26 staat. Voor categorie 2 is onveranderd genoteerd tussen € 25 tot € 26 per 100 kilo.

Het Belgische PCA/Fiwap hield 29 november de notering voor Fontane en Challenger gelijk op € 22,50. De notering voor Bintje daalde met 25 cent naar € 20 tot € 22,50. Ook het Franse RNM hield deze week de fritesnoteringen gelijk.

In België, Duitsland en Frankrijk worden de mindere partijen voor lagere prijzen op de markt gebracht. Kwaliteitsdruk door rotte aardappelen en kieming blijft aanhouden.

Prognose: prijshoudend stemming.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer