Industrie koopt wat makkelijker aardappelen

Er zit niet veel verandering in de aardappelmarkt vergeleken met de voorgaande weken.

De prijzen blijven op een laag niveau. PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen (categorie 1) 50 cent hoger op € 2,50 tot € 3,50 per 100 kilo. Met deze prijsverhoging is de notering voor categorie 1 deze week opgetrokken naar hetzelfde niveau als de notering voor fritesgeschikte aardappelen maat 40/50 millimeter. De industrie neemt wat makkelijker vrije of meeleveraardappelen mee dan een paar weken geleden. Het lage prijsniveau lijkt toch aantrekkelijk om te kopen. De afzet van aardappelen naar alternatieve bestemmingen loopt ook door. Droogte maakt de rooiomstandigheden hier en daar wat lastiger, waardoor in het Zuidwesten soms eerst wordt beregend.

Lees verder onder de grafiek.

Exportaardappelen

Voor exportaardappelen noteert PotatoNL deze week stabiel op € 6 tot € 8 per 100 kilo. Incidenteel werd een partij verkocht voor iets meer, maar het gros van de exportaardappelen gaat voor € 6 tot € 8 per 100 kilo weg. De afzet loopt iets stroperiger. Dat komt voornamelijk omdat het aanbod toeneemt en aan de afzetzijde wordt de vraag niet groter.

Rustige termijnmarkt

De termijnmarkt in Leipzig sloot eind vorige week met € 7,20 per 100 kilo. Dat is 20 cent hoger voor het aprilcontract 2021 dan een week eerder. Op maandag 14 september startte de eerste biedingen voor het eerst aflopende aprilcontract met € 7,40 tot € 7,50 per 100 kilo. Veel spanning is er niet op de termijnmarkt met 64 verhandelde contracten.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.